BiHPrivreda

HRT o Južnoj interkonekciji i ‘ulozi’ Dragana Čovića

HRT je u svom centralnom Dnevniku objavio prilog o Južnoj interkonekciji.

Kako navode, problemom spajanja Bosne i Hercegovine na plinovod, koji dolazi iz Republike Hrvatske kod Imotskog, ovih dana pozabavio se i New York Times.

HRT potom citira tekst NY Timesa u kojem pišu kako ovaj projekt, koji podržavaju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, blokira nemogućnost dogovora između Hrvata i Bošnjaka o upravljanju plinovodom.

Bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić je izjavila kako ovaj plinovod smanjuje mogućnost uticaja Rusije na područje Balkana i kako je time plinovod mnogo važniji od same Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine te njegov predsjednik Dragan Čović žele izgradnju plinovoda. Nisu protiv, ali traže da i bosanskohercegovački Hrvati utiču na upravljanje projektom, navodi se u prilogu HRT-a.

“Dali smo i kolegama iz američke administracije prijedlog Zakona o južnoj plinskoj interkonekciji, koji predviđa da se sukladno tom zakonu usvoji i osnuje firma ‘Južna plinska interkonekcija’ d.o.o. s vlasništvom Vlade Federacije 100 posto i ja mislim da je tu rješenje. Moramo sjesti i naći pravi put”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Američka Vlada tvrdi da novac Evropskog investicijskog fonda za zapadni Balkan i sredstva USAID-a ne mogu dugo čekati Čovićev pristanak. Amerikanci su protiv osnivanja nove plinske kompanije.

Kažu, dosta je da sarajevski BH-Gas u Mostaru osnuje podružnicu, što Čoviću nije dovoljno.

– I mi isto tako slušamo i njegove argumente naravno i američka argumente ali u svakom slučaju, vidjeli smo i po izjavama, gospodin Dragan Čović je pokazao spremnost na saradnju. Niti jedna loša ili krivo izgovorena riječ nije bila upućena, dodao je ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

– Ovdje se radi o stotinama i stotinama miliona eura i s druge strane radi se o strateškom projektu koji će se realizovati možda u narednih desetak godina, naglasio je Čović.

Iz BH-Gasa saopćili su da već 15 godina rade na prikupljanju dokumentacije za južni priključak s Hrvatskom i kako dosadašnja realizacija projekta dokazuje njihov visok stepen zrelosti. U izradi plana implementacije projekta uzeti su u obzir svi resursi koje BH-Gas posjeduje.

Tvrde da od početka imaju podršku Vlade Federacije BiH.

– Kad je u pitanju stav SDP-a mi, i rekao bih i Trojke, pa čak predstavnika međunarodne zajednice, smo jako raspoloženi i otvoreni da u okviru BH Gasa napravimo podružnicu, dio kompanije, dio firme koja će imati sjedište u Mostaru, koja bi vodila računa o tome, ali smatramo da nam ne trebaju dva preduzeća koja bi se tim u ovom trenutku bavila, poručio je predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close