HR / BIH do 19. juna da riješi problem: Državljani BiH sa biometrijskim pasošem ulaze bez vize u RH, a oni sa starim moraju imati vizu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (RH) izrazilo je nadu da će, uprkos današnjem neusvajanju Ugovora o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom i Sporazuma o pograničnom saobraćaju s tom zemljom, problem biti riješen unutar Bosne i Hercegovine do održavanja trilateralnog sastanka planiranog za srijedu 19. juna u Bruxelessu, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Protiv usvajanja ovih akata glasao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, dok su Bakir Izetbegović i Željko Komšić podržali njihovo usvajanje.

”Nadamo se da će do održavanja trilateralnog sastanka, problem biti riješen unutar BiH. Što se tiče prelaska granice, državljani BiH koji imaju biometrijske putovnice moći će ulaziti bez vize u RH, a oni sa starom putovnicom, morat će imati vizu”, kazali su agenciji Anadolija u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na današnjoj sjednici odbio je prijedlog 2 ugovora o granicama i graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske. Radmanović je svoju odluku obrazložio time što smatra da nije ispoštovana procedura te tvrdi da pregovarački tim nije bio odobren.

(Anadolija/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/kr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close