Diplomatama svanulo: Hvala bogu što mu uskoro ističe mandat

Teško da će Ujedinjene nacije ikada imati živopisnijeg predsednika Generalne skupštine od Vuka Jeremića, čije je “predsednikovanje svetom” bilo potpuno u skladu sa očekivanjima. To jest, prepuno svojstvenih mu gafova, ali i ozbiljnih, nedopustivih akata nediplomatske samovolje, poput famozne rasprave o radu Haškog tribunala, od kojih se normalnom čoveku diže kosa na glavi.

Uprkos Jeremićevom upornom samohvalisanju, bivši šef srbijanske diplomatije postao je predmet sprdnje i viceva među diplomatama sa Ist Rivera. Jedan američki diplomata izjavio je za hrvatski Večernji list kako njegova zemlja i Nemačka isprva nisu želele da čak ni kurtoazno odaju priznanje Jeremiću za vođenje GS UN, ali su ipak na kraju odlučili malko ublažiti stav i podsmešljivo mu zahvalili na “osebujnom stilu” koji je pokazao kao predsedavajući.

Možda i ponajbolji detalj se zbio tokom žreba na kojem je Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izvlačio brojeve sa rasporedom sedenja predstavnika država članica za narednu godinu i kao prvu izvukao Hrvatsku, što su prisutne diplomate propratile sarkastičnim komentarom kako bi Jeremić sigurno bio “oduševljen” da je on lično izvukao Hrvatsku umesto Muna.

Hvala bogu, još malo pa gotovo.

 

tačno.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close