Homoseksualnsot prenose roditelji?

Američki naučnici vjeruju da su konačno riješili zagonetku kako neka osoba postaje homoseksualac, utvrdivši da se ljubav prema istom polu prenosi s oca na kćerku i sa majke na sina.

Već odavno je poznato da je homoseksualnost moguće “naslijediti”, zbog čega se smatralo da je riječ o genetskoj osobini, ali “homoseksualni gen” nikada nije pronađen.

Grupa američkih naučnika sa američkog Nacionalnog instituta za matematičku i biološku sintezu smatra da je riječ o epigenetskoj osobini, odnosno da je posljedica spoljnih uticaja koji određuju na koji će se način pojedini gen manifestovati, objavljeno je na medijskom sajtu “Ju-Es njuz” /US News/.

Oni su došli do zaključka da se homoseksualnost prenosi posredstvom takozvanih epi-oznaka, koje se obično brišu u prelazu sa generacije na generaciju. Riječ je o dodatnim informacijama koje kontrolišu način ekspresije određenih gena.

“Kod homoseksualaca te epi-oznake se ne biršu, one se prenose sa oca na kćerku i majke na sina”, pojašnjava evolutivni biolog na Univerzitetu u Kaliforniji “Santa Barbara” Vilijem Rajs.

On je podsjetio da su mnogi biolozi izbjegavali da proučavaju homoseksualnost zbog društvene stigme.

“Pitanje je ‘gurnuto pod tepih’, jer mnogi se drže te ideje da je homoseksualnost neprirodna. Međutim, u prirodi ima puno primjera homoseksualnosti”, rekao je on.

Rajs i njegov tim stvorili su matematički model koji objašnjava zbog čega se homoseksualnost prenosi epi-oznakama, a ne genima.

Sa evolucijske tačke gledišta, da je homoseksualnost genetska osobina, naučnici bi očekivali njen postepeni nestanak, jer homoseksualni parovi nemaju mogućnost reprodukcije.

Međutim, epi-oznake koje, prema Rajsu i njegovim saradnicima, prenose homoseksualnost, daju roditeljima homoseksualnih osoba evolucijsku prednost, štite ih od prevelike ili premale izloženosti testosteronu, a ta se osobina zatim prenosi na njihove potomke suprotnog pola.

Zbog toga su, objašnjava Rajs, česti slučajevi feminiziranih gej muškaraca, odnosno muškobanjastih lezbijki.

srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close