Ni premalo ni previše sna nije dobro za srce

Osobe koje noću spavaju manje od šest sati imaju dvostruko veći rizik od srčanog ili moždanog udara, u odnosu na one koji spavaju između šest i osam sati.

Više od osam i manje od šest sati sna znatno povećava rizik od srčanih bolesti, po studiji provedenoj u raznim dijelovima Amerike, čiji su rezultati objavljeni na godišnjem skupu svjetskih kardiologa u Chicagu. Oni koji su rekli da noću spavaju više od osam sati, izloženi su dvostruko većem riziku od angine pektoris i 1,1 put većem riziku od oboljenja koronarnih arterija, nego oni koji spavaju između šest i osam sati.

Istraživači su ispitali oko 3.000 osoba starijih od 45 godina koje su učestvovale u nacionalnoj anketi o prehrambenim navikama koja je provedena zbog popisivanja velikog broja zdravstvenih problema u zemlji. “Sada imamo dokaz da san može uticati na zdravlje srca”, rekao je Rohit Arora, profesor na Medicinskom fakultetu u Chicagu i glavni autor studije.

Iako rezultati ovog istraživanja potvrđuju rezultate nekih ranijih, riječ je o prvom reprezentativnom uzorku koji utvrđuje povezanost između dužine sna i zdravlja srca i krvnih žila, ističu naučnici.

Medicina još istražuje razloge zbog kojih san duži od osam sati može biti povezan sa srčanim tegobama. Arora misli da su osobe koje više spavaju privukle pažnju ljekara zbog toga što se češće žale na bol u grudima nego one koje spavaju manje od šest sati i najčešće nemaju taj simptom. Ipak, Arora napominje da ove rezultate još treba provjeriti kliničkim istraživanjima.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close