Hofman: Islamska država pobjeđuje

Na desetogodišnjicu napada na Njujork i Vašington činilo se da je terorizam na koljenima, a danas, četiri godina kasnije, vrijeme je da se prizna da teroristi, ili bar jedan poseban ogranak, pobjeđuju, objavio je danas Politiko.

Autor: Brus Hofman

U tekstu pod naslovom “Islamska država pobjeđuje”, Brus Hofman – direktor Centra za bezbjednosne studije Univerziteta Džordžtaun i stručni savjetnik Centra za borbu protiv terorizma na američkoj Vojnoj akademiji – navodi da je “vrijeme da priznamo da je naš odgovor na tzv. Islamsku državu bio užasan promašaj”.

Hofman, koji je bio i član komisije koja je radila na izvještaju o napadima na Kule bliznakinje u Njujorku, 11. septembra 2001, podsjeća da je prošlo 15 mjeseci otkako su borci Islamske države zauzeli pola Iraka i proglasili kalifat i ističe da se otada nihov uticaj samo pojačao.

Islamskoj državi, grupi koja je nekada bila dio iste organizacije odgovorne za napade 11. septembra, svakodnevno se pridružuju novi džihadisti iz oko 50 zemalja širom svijeta.

Hofman ukazuje da ne treba odbaciti Islamsku državu kao “lokalni fenomen”, koji se zadržava samo na teritoriji Bliskog istoka. Ta organizacija sada ima baze u najmanje šest zemalja i pokrivao oblast od zapada i sjevera Afrike do Arapskog poluostrva, kao i do Sinaja, južne Azije i Kavkaza.

Samo u posljednjih godinu dana Islamska država je inspirisala napade u SAD, Australiji, Kanadi, Francuskoj i Belgiji, podsjetio je Hofman.

“Suočavajući se sa geografski sve širom i demografski sve različitijom prijetnjom, jasno je da je naša trenutna strategija promašena”, naveo je Hofman.

On je dodao da je to pokazala i anketa sprovedena na proljeće među učesnicima konferencije na američkoj Vojnoj akademiji, među kojima su bili najviši vojni zvaničnici, visoki predstavnici vlada, naučnici, humanitarci i novinari. Čak 97 posto njih složilo se da SAD gubi u ratu protiv Islamske države.

Hofman je upozorio da prijetnju kakvu predstavlja Islamska država svijet još nije vidio i da su veličina, naoružanje boraca Islamske države, u kombinaciji sa njihovom sposobnošću da osvoje i zadrže teritoriju, vjerovatno jedinstveni u analima terorizma.

Prema njegovim riječima, ratu protiv terorizma je hitno potrebna nova strategija koja mora da počne priznanjem da je Islamska država ozbiljna prijetnja koja neće nestati sve dok džihadisti ne budu vojno poraženi.

“Neophodno je urušiti logističku infrastrukturu Islamske države, koja drži pod kontrolom naftna polja i od toga dnevno zarađuje dva miliona dolara”, naveo je Hofman.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close