HDZ i SDA nastavljaju sami: Kadrovska križaljka složena, za novu većinu se ne žuri

Sastanak stranačkih izaslanstva HDZ-a BiH i SDA u subotu je završio bez nekih značajnijih zaključaka, posebno kad su u pitanju novi partneri za vlast u Federaciji

 

 

Izvor: Dnevni list
Što se tiče nove većine i novih partnera na sastanku je zaključeno da su otvorena vrata za SBB kao novog partnera u FBiH i da nema rekonstrukcije vlasti na nivou BiH. Rečeno je kako su vrata otvorena za sve koji žele dobro Federaciji, ali ne i HDZ-u 1990. Nakon svega stječe se dojam kako se ni HDZ-u, ni SDA ne žuri kada su u pitanju novi partneri.
Iako se očekivalo kako će nova većina biti jedna od glavni tema SDA i HDZ zapravo su više rješavale operativne stvari i problemi sa kojima se susreću ministri HDZ-a i SDA. Jedno od značajnijih pitanja bila je i kadrovska politika.
Predsjednik HDZ- a BiH Dragan Čović nakon sastanka je kazao kako se kadroviranje i na entitetskom i na državnom nivou privodi kraju. Pri tome je naglasio da Federacija ima Vladu koja može raditi i donositi odluke bez obzira na trenutnu situaciju u Parlamentu FBiH.
“Dok imamo ovakvu parlamentarnu većinu koja ne garantira da je to jedna snažna većina za donošenje nekih strateških odluka, mi imamo izvršnu vlast i ona mora raditi i donositi odluke, a mi ćemo se dogovoriti da u Parlamentu stvorimo minimum potpore da možemo određene stvari dogovarati”, kazao je Čović.
On je naveo kako očekuje da će nova parlamentarna većina u Federaciji koja će imati kapacitet provoditi reforme biti posložena za dva mjeseca.
Što se tiče nove većine i novih partnera predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da na sastanku ništa konkretno nije dogovoreno, ali da je otvoren prostor za sve koji žele dobro FBiH. “Imamo jedan okvir u koji dolazi u obzir i SBB, ali to zavisi od te stranke. Želimo da stabiliziramo prilike, prestanemo sa konfliktima i negativnom retorikom i da napravimo konsenzus kada su u pitanju reformski procesi. To je sada stvar dogovora sa SBB-om”, rekao je Izetbegović novinarima. On je dodao da je agenda SDA i SBB-a jako bliska, ali da je stvar ličnih animoziteta koji se moraju prevazići u interesu BiH. Sve ovo govori kako Izetbegović neće žuriti niti moliti SBB da uđe u vlast.
Kada je riječ o rekonstrukcije vlasti na nivou BiH, Izetbegović navodi da od Čovića nikad nije čuo da dovodi i pitanje koaliciju na nivou BiH. Za njega tu nema prostora za bilo kakve promjene.
“Pravi se tema koja ne postoji. Nikad nismo razgovarali o tome. Savez za promjene je izbor za ovaj mandat. HDZ je to prihvatio i nije dovodio nikad u pitanje”, rekao je Izetbegović.
On nije isključio mogućnost da se DF vrati u vlast u FBiH, ističući da se ta stranka različito ponaša na različitim nivoima vlasti i da SDA sa njom ima dobru suradnju na nivou BiH i u Sarajevskoj županiji. On je dodao da je HDZ 1990 poželjan partner za SDA, ali da HDZ BiH nije istog mišljenja.
“Ništa se ne može desiti ako za to nije spreman HDZ BiH, odnosno SDA. Ne možemo jedni drugima forsirati partnere. Mi bismo sa ulaskom HDZ 1990 i SBB-a mogli mijenjati i Ustav, ali HDZ BiH stvari ne vidi tako”, rekao je Izetbegović.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close