Hodočašće u znaku Marije Propetog Isusa Petković, zaštitnice misija u BiH i Drinskih mučenica

26. susret misionara Crkve u Hrvata

Sudionici 26. susreta misionara Crkve u Hrvata hodočastili su 9. srpnja u Goražde i na Pale, mjesta stradanja i smrti Drinskih mučenica. Predvođeni nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, domaćinom susreta koji se odvija od 7. do 10. srpnja u Sarajevu, putovima blaženica krenuli su misionari i misionarke sa svojim nacionalnim i dijecezanskim ravnateljima Papinskih misijskih djela (PMD).

Molitveno hodočašće proteklo je u znaku sjećanja na stradanje, hrabrost i snažno svjedočanstvo vjere pet sestara Kćeri Božje ljubavi, poznatih pod imenom Drinske mučenice kojima su se hodočasnici na poseban način utjecali za zagovor, kao i blaženoj Mariji Propetog Isusa Petković, zaštitnici misija u BiH, čiji se spomendan obilježava 9. srpnja. Svetu misu u goraždanskoj crkvi sv. Dominika predvodio je kardinal Puljić u suslavlju s don Ivanom Štironjom, nacionalnim ravnateljem PMD u BiH, i vlč. Antunom Štefanom, nacionalnim ravnateljem PMD u Hrvatskoj, prisutnim svećenicima, te uz sudjelovanje misionarki i djelatnika misijskih ureda.

Na početku svoje propovjedi kardinal Puljić podsjetio je na snažan evanđeoski duh i osobit odnos prema čovjeku blažene Marije Propetog Isusa Petković, koju je srce vuklo u misijske krajeve, k onima koji su daleko od njezina doma i roda. Osvrnuo se i na život Drinskih mučenica prisjetivši se mjeseca prosinca 1941. kada je s. Berchmana Leidenix ubijena negdje na rijeci Prači dok su s. Jula Ivanišević, s. Krizina Bojanc, s. Antonija Fabjan i s. Marija Bernadetu Banja smrt doživjele u Goraždu, gdje su bačene u rijeku koja je tih ratnih godina odnijela više od 5000 života. „Želimo vrednovati ljude koji su ostavili svjedočanstvo. Danas nam je potrebna i hrabrost i svjedočanstvo“, naglasio je kardinal Puljić te dodao da vjeru treba svjedočiti tako da drugi zažele slijediti Isusa – jedini je to način evangelizacije i reevangelizacije na našim prostorima. „Ovi svjedoci vjere trebaju nas u tome hrabriti, posebno vas koji ste u poslanju naviještanja evanđelja“, poručio je kardinal Puljić osvrnuvši se kako misionari u dalekim zemljama zasigurno ponekad osjete osamljenost i klonulost duhom, ali tu su svjedoci vjere, poput Drinskih mučenica, koji će ohrabriti i ojačati kako bi ostali vjerni do kraja. „Ovo naše druženje i molitva neka nas hrabri, ali i neka zrači porukom radosne vijesti i neka ona dospije do ljudi. I ova vremena su Božja vremena u kojima smo pozvani i poslani svjedočiti i naviještati. Molim i blažene Mariju Petković i Drinske mučenice da nam isprose hrabrost i ustrajnost do kraja biti Kristov“, naglasio je kardinal Puljić na kraju propovjedi.

Na kraju Sete mise, kardinala Puljića i sve prisutne pozdravio je vlč. Štefan. Posebno je zahvalio kardinalu Puljiću na primjeru dobrote, poniznosti i jednostavnosti koju je iskazao svojom prisutnošću na cijelom Susretu misionara kao i misionarima koji svakodnevno žive evanđelje služeći siromašnima, bolesnima i potrebitima u dalekim misijskim zemljama.

Nakon Misnog slavlja kroz mjesta smrti Drinskih mučenica hodočasnike je molitvom i podsjećanjem na povijesne činjenice provela vicepostulatorica kauze Drinskih mučenica iz Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Ozana Krajačić – od nekadašnje vojarne, a danas osnovne škole „Husein ef. Đozo“ s čijeg su prozora blaženice skočile, do obližnje spomen ploče postavljene njima u čast, te mjesta s kojeg su bačene u Drinu. Nakon molitve na obali, pet sestara, predvođenih sestrom Ozanom zapalile su svijeće i bacile crvene ruže u rijeku.

Hodočašće se nastavilo na Palama posjetom lokaciji nekadašnjeg gostinjca u koji su Drinske mučenice primale i pomagale brojne siromahe svih nacija i vjera, a odakle je krenuo njihov križni put do mjesta smrti. Danas nema traga tom objektu, ali ostalo je sjećanje na dobrotu i žrtvu. Odatle su se hodočasnici zaputili na večernju molitvu u prelijepoj drvenoj župnoj crkvi sv. Josipa Radnika na Palama (izgrađena 1911.), gdje su i Drinske mučenice dolazile na euharistijsku okrjepu i molile.

Tijekom ovoga hodočašća vlč. Pero Brajko, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i povjesničar, hodočasnike je proveo kroz povijest Crkve na prostorima BiH, iznijevši najvažnije duhovne, političke i gospodarske datosti na koje je nailazila.

Ovaj hodočasnički dan u sklopu 26. susreta misionara Crkve u Hrvata, sudionici će zasigurno dugo pamtiti i sa sobom ponijeti divne dojmove i iskustva posebno dirnuti životom i primjerom Drinskih mučenica te nastaviti moliti i prikazivati svoje žrtve za njihovo proglašenje svetima.

Susret misionara Crkve u Hrvata završit će svečanom Svetom misom 10. srpnja u 11 sati u sjemenišnoj crkvi u Travniku na grobu Sluge Božjega Petra Barbarića.

(kta/missio.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close