Hodak: Moguće je da Haški sud pusti Šešelja na slobodu

Sudac Jean Claude Antonetti, predsjedavajući Raspravnog vijeća na suđenju Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu zatražio je od obje strane u postupku da se u roku od sedam dana izjasne o njegovom mogućem puštanju na privremenu slobodu.

Ovu vijest potvrdio je i zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović. Objasnio je i da je sudac Antonetti ovaj zahtjev uputio s obzirom na to da je neizvjesno kada bi mogla biti donesena presuda na suđenju Šešelju koji se u pritvoru nalazi već 11 godina. Riječ je, o kako tvrdi Šarović hrvatskim medijima, četvrtom odgađanju izricanja presude. Do ovakvog scenarija došlo je nakon što je sudac Madiale Nijang koji je imenovan u ovo sudsko vijeće prošle godine zatražio dodatno vrijeme da se upozna sa slučajem. Za Šarovića je ovo krunski dokaz da su Šešelju u Haškom tribunala prekršena prava na suđenje u razumnom roku.

No, koliko je realno da Šešelj doista izađe na privremenu slobodu?

 

Ugledni zagrebački advokat Zvonimir Hodak je za dnevno.hr izjavio da to doista moguće.

 

Šešelj:Izrugivao  se sudu, a samim time i svim žrtvama

 

– Sve je moguće jednako kao što je moguće da dobijete 25 godina po zapovjednoj odgovornosti premda vas u Ahmićima niko nije vidio. Privremeno puštanje moguće je u slučaju zdravstvenih tegoba, a tada je Haški sud široke ruke –  sarkastičan je Hodak.

 

Oni svojim optuženicima vjeruju da neće pobjeći, doduše nešto manje vjeruju Hrvatima,  navodi advokat.

 

– General Markač bio je bolestan, ali njega nisu pustili što pokazuje da više vjeruju komšijama tako da ako je Šešelj bolestan postoji mogućnost da izađe na slobodu – smatra Hodak.

 

Jednako tako, saglasan je sa Šarovićem da sud traje predugo, ali napominje da Šešeljev slučaj u tome nije osamljen.

 

– To je pravosudni kriminal. Ti procesi trebali bi brže završavati, a osuđenike bi trebalo sprašiti u matičnu zemlju da ondje služe kaznu. Veliki problem zbog ovakvog odugovlačenja nastaje kada neko bude oslobođen krivnje jer tada se zapravo može zaključiti da je veliki dio života nepravedno proveo iza rešetaka. Dužina trajanja procesa dokaz je kakvi su haški suci, a u toj sferi koliko dugo sud traje može se promatrati i njegova kvaliteta – zaključuje Hodak.

Zabrinutost zbog mogućeg puštanja Šešelja na privremenu slobodu iskazao je i predsjednik HSP-a Danijel Srb kako je kazao hrvatskim medijima,  on apsolutno odbija ideju da ultra zločinac izađe iz zatvora.

 

– To je kontradiktorno. On se izrugivao tome sudu, a samim time i svim žrtvama. Nekoliko stvari je u pitanju s jedne strane suđenje traje dugo jer se on izrugivao sudu, a samim time nikakva prava nisu mu povrijeđena. Puštanje bez procesa i utvrđivanja odgovornosti po meni je nedopustivo.U tom slučaju izgubiti će se smisao toga suda, a samim time uvrijediti će se ne samo hrvatske već i sve ostale njegove žrtve. Definitivno se radi o političkom sudu – zaključuje Srb.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close