BiHPrivreda

Hoćemo li unutrašnjim neslaganjima ugroziti ruski “Božji dar”

Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla da naplati 125 miliona dolara u novcu klirinškog duga bivšeg Sovjetskog Saveza, ali zbog unutrašnjih neslaganja ovaj “božji dar” mogao bi biti ugrožen, izvijestila je BHT.

Novac bi trebalo da dijele entiteti u odnosu dvije trećine Federaciji BiH, a jedna trećina novca Republici Srpskoj.
Ukoliko se isplata duga realizuje na ovakav način, BiH bi bila prva država bivše Jugoslavije koja svoja potraživanja ne bi dobila u robnoj razmjeni, već u novcu.
Rusi su BiH prvo trebali oprostiti dug, potom isporučiti helikoptere, a posljednja opcija bila je isporuka opreme za entitetske željeznice.
Poslije pisma ruskog ministra finansija ministru Vjekoslavu Bevandi sada je na pregovaračkom stolu isplata svih 125 dolara, i to u novcu.
– Mi imamo šansu da to sad naplatimo. Mislim da je to u ovakvoj ekonomskoj i finanijskoj situaciji bogom dano. Mi možemo to našim unutarnjim problemima ugroziti, kazao je ministar Bevanda.
Dok se novac čeka, u Republici Srpskoj pokrenuta je ozbiljna rasprava ko će upravljati tim novcem.
Iz Saveza za promjene su jasno poručili da vlastima u RS ne bi trebalo dozvoliti da dijele novac. Smatraju da srpski predstavnici u institucijama u BiH to mogu kvalitetnije i poštenije učiniti.
– Mi očekujemo da će Savjet ministara biti odgovaran i da će predstavnici iz RS biti odogvorni prema građanima RS i izboriti se da to pitanje dugo ne “kiseli”, kazao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.
Dok u Savezu za promjene traže model kako da se novac usmjeri direktno u privredu i, kako kažu, pokrenu ozbiljni projekti, jer sumnjaju da Vlada RS tim sredstvima želi da zakrpi budžetske rupe, oštro reaguju u SNSD_u.
– Iz tog budžeta treba dati i invalidnine i boračke dodatke i razliku penzionerima za penzije, itd, kaže Radomir Višković,šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, te dodaje kako bi Savez za promjene svoj stav trebao da objasni
građanima RS.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da ima toliko interesantnih projekata za koje se novac može koristiti te smatra da treba voditi računa kako će to biti raspoređeno, te očekuje korektnan dogovor u interesu svih građana.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da bi tim novcem trebalo da se stvori nova vrijednost i tako pokrene privreda. Međutim, zbog teškog stanja u entitetskim budžetima u to sumnja.
– Mi smo u situaciji da ne kreiramo nova zaposlenja, a sa ovolikim novcem bi sigurno mogli da pokrenemo značajan ciklus u realnom sektoru i poljoprivredi, kazao je Pavlović.

BHT1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close