Hoće li Zvizdić ustupiti mjesto Radončiću?

NA TRAGU TRAŽENJA SBB-A DA UĐE U VLAST

Već danima u medijima pod kontrolom Fahrudina Radončića traje najavljivanje Radončićeve potrebe ulaska u vlast. Nakon najavljivanja demonstracija, nakon sukoba sa SDA iz koje je Radončić i iznikao, te nakon što se u Parlamentu Federacije BiH pokazalo da SBB i nije toliko važan, Radončić je odlučio da ponudi svoje dionice u vlasti

Očito je da se Fahrudin Radončić našao i bezizlaznoj političkoj, pravosudnoj ali i ekonomskoj situaciji pa je krenuo u čitavu ofanzivu svog pokušaja ulaska u vlast u kojoj bi, očito, SDA-u riješio jedan dio problema ali bi SDA bila zadužena da Radončiću riješi ono s čime se on susreo a nije mogao da riješi političkim i svakim drugih pritiscima.

Radončić je nuđenje sebe i svoje stranke prvo pustio preko Dragana Čovića u dva navrata, potom putem “nezavisnih analiza” da bi nakon toga uslijedili komentari na “traženje da Radončić uđe u vlast” iako za sada to niko osim Radončića i ne traži.

Ipak, opšte je poznato da bi Radončić, ako bi postigao dogovor sa SDA o ulasku u vlast, tražio za sebe lično mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, odnosno stolicu Denisa Zvizdića koji je izuzetno blizak Bakiru Izetbegoviću. Vjerovatno da je to početni stadij postavljanja uslova te da će Radončić oboriti svoje zahtijeve s obzirom na politički realitet da on i SBB trenutno ne trebaju ni na jednom niovu radi uspostave i funkcionisanja vlasti.

Ne treba smetnuti s uma ni svjesnost SDA da će ukoliko HDZ uvede SBB u vlast, osovina SBB-HDZ početi da funkcioniše kao koalicija te upravo zbog toga čelnici SDA odbacuju mogućnost rekonstrukcije Vijeća ministara BiH. Treba istaći da su se sve političke igre na sceni u BiH počele igrati nakon što su najavljeni krupni zakonski koraci ali i moguća hapšenja kako za politička ubistva tako i za najteže oblike kriminala i korupcije. Očito da su otada oligarsi koji vladaju iz sjene pokrenuli čitav proces pregovaranja, ucjenjivanja i slično kako bi došli u poziciju da odlučuju sami o sopstvenom položaju unutar nekih bolnih procesa koji će uslijediti prije ili kasnije.

Izvor:
BNN.BA

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close