logo
bios

Hoće li UEFA sutra prihvatiti model iz 1999. godine

Objavljeno prije 4 sedmice . u pon, mar 16th, 2020

Odluka na osnovu “poštivanja jednakih prava i zasluga”

Hoće li UEFA sutra prihvatiti model iz 1999. godine

UEFA će predložiti svim nacionalnim savezima da za prvake svojih država proglase klubove trenutno pozicionirane na liderskoj poziciji

Ko vodi trku, taj je šampion! Nema vremena za obrat, za promjenu stanja na tabeli, za neizvjesne završnice prvenstava. UEFA će predložiti svim nacionalnim savezima da za prvake svojih država proglase klubove trenutno pozicionirane na liderskoj poziciji.

Barem tako piše madridski “As”, čije se informacije razlikuju od onih do kojih je došao italijanski “Corierre dela Serra”. Španci uvjeravaju da se organizacija na čijem je čelu Aleksandar Čeferin, zalaže da svim klubovima koji su na prvom mjestu u trenutku prekida liga, bude dodijeljena titula. I da se fudbal ove sezone više ne igra, jer nema naznaka da će pandemija koronavirusa u skorije vrijeme da utihne.

“As”, također, dodaje da su čelnici UEFA-e optimistični, da će tokom ljeta imati dovoljno termina da ubrzanim ritmom privedu sezone kraju. Prostor bi se otvorio prolongiranjem Evropskog prvenstva za decembar 2020. ili juni 2021. godine. Druga opcija, za slučaj da kriza potraje, da ni tokom ljeta ne bude mogao da se igra fudbal, podrazumijeva dodjeljivanje titule onim klubovima koji su na prvim mjestima u državnim šampionatima. Uz napomenu da je riječ samo o prijedlogu UEFA-e, a da će nacionalnim savezima biti ostavljena mogućnost konačne odluke.

“As” navodi da bi se takve titule donijele na osnovu “poštivanja jednakih prava i zasluga“. Kao primjer navodi slučaj iz 1999. godine, kad je u tadašnjoj Jugoslaviji prvenstvo prekinuto usljed NATO bombardiranja, a za prvaka je proglašen Partizan, u tom trenutku lider, sa dva boda više od Obilića. Isti izvor podsjeća da je u to vrijeme predsjednik UEFA-e Lenard Johanson savjetovao da se titula dodijeli “Crno-bijelima”, što je ispoštovano propisima tadašnjeg Fudbalskog saveza Jugoslavije, kao članice UEFA-e. Taj primjer mogao bi da posluži kao ključ u debati tokom utorka, kad bi trebala biti poznata budućnost evropskog fudbala za ovu i narednu sezonu. 

Prema identičnom modelu dobili bi se i učesnici grupne faze Lige prvaka i Evropske lige za takmičarsku 2020/2021. Kao konačan bi se uzeo sadašnji plasman na tabelama. No, sve bi trebalo da bude jasnije sutra, nakon videokonferencije UEFA-e.

avaz

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh