-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Hoće li ovog puta “baćuške” graditi “stariji i ljepši Dubrovnik”

Samo naivni mogu vjerovati da su ruski doktori u Hercegovini u funkciji humanitarne misije

Piše: Almasa Hadžić 

„Mobilna klinika, predvođena doktorom Viktorom  Belinskim, ljekarom iz pratnje predsjednika Rusije Vladimira Putina i ljekarom Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije, ordinirat će od danas do srijede 3. novembra u Bileći, Gacku, Berkovićima, Ljubinju i Nevesinju“, saopćeno je iz Bolnice u Trebinju.

Trebinje su Putinovi doktori već „ispregledali“ i prema zapažanju cinika „čeka se samo pečat Putnina na zvanične nalaze pregledanih Hercegovaca, s eventualnim uputama da na njih pečat još stave Vučić i njegovi „doktori-humanitarci“

Gle, čuda!

Niko drugi nego doktori moćnog ruskog predsjednika došli da pregledaju babe po Ljubinju, da se na licu mjesta uvjere da li je zeleni hrast u selu Bančići razlog za dugovječnost onih nekoliko stogodišnjaka koje vlast Milorada Dodika, pod uslovom da ih korona nije ophrvala, već dugo pokušava promovirati u entitetsku turističku atrakciju.

Rusima su se, kažu, posebno obradovali mještani Gacka i Berkovića, koji će, nakon što im Putinovi doktori analiziraju krvnu sliku, mirne duše svoj sir i kajmak iz mješine moći nuditi kao namirnicu koja bezuslovno skida holesterol.

Šalu nastaranu, ali naivni bi zaista mogli povjerovati da su zdravstveni pregledi Hercegovaca zaista djelo ruske humanitarne misije u ovom dijelu Balkana.  

Za one koji znaju, mobilna klinika je pokriće za opserviranje terena od strane mnogobrojnih ruskih obavještajaca koji, pouzdano, već dvije godine u stopu prate razne „humanitarne aktivnosti“ svoje vlade, zasad, ograničene samo na RS.

Prošle su godine, svi se sjećamo, ruski „humanitarci“ među kojima su bili iskusni državni obavještajci i visokočinovani pripadnici Ruske vojske, na sve načine pokušavali da, pod firmom dezinfekcije gradova upadnu i na prostor Federacije kako bi nam eto, umjesto sadašnjeg mjerenja pritiska i snimanja ritma srca, pomogli u borbi protiv korone.

Zanimanje Rusije za Istočnu Hercegovinu nije ni malo slučajno, niti bezazleno.

Špartanje po ovom dijelu BiH je u funkciji sigurnosne pripreme terena, analiza i izvještaja vezanih za gradnju aerodroma na Zupcima,  za Rusiju i Srbiju, strateški važnog objekta nad glavom Hrvatske i Crne Gore – zemalja članica NATO saveza.

Za naivne, opet, mjerenjem pritiska i snimanjem ritma srca po gradovima i selima  Istočne Hercegovine, odašilje se poruka „dobročinstva i pravoslavne privrženosti“ ruske spram svoje srpske braće, posebno one kojima je bjeda i neimaština odavno postala dodatni član porodice.

Sudeći po onom na koji način Rusi demonstriraju svoju privrženost Hercegovini, posebno Trebinju, plan čuvenog trebinjskog gradonačelnika Božidara Vučurevića da izgradi „ljepši i stariji Dubrovnik“ nije propao. 

Politicki

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close