Hoće li doći do masovnog poništavanja odluka KVP FBiH?

Presude Vrhovnog suda Federacije i Kantonalnog suda u Sarajevu o poništenju dva rješenja Komisije za vrijednosne papire Federacije, jer je njenim članovima istekao mandat, otvorile su mnoga pitanja.
Hoće li biti masovnog poništavanja odluka Komisije, koja četiri i po godine radi u tehničkom mandatu i kakve će biti posljedice za tržište kapitala?
Od 6. maja 2009. godine, kada je Komisiji za vrijednosne papire istekao mandat, održana je 131 sjednica. Među stotinama odluka koje su na njima donesene su i upisi i brisanja emitenata iz Registra, promjene kapitala, ali i upisi nadzornih odbora. Na osnovu tih upisa, u sudske registre upisani su i direktori kompanija, koji su u okviru redovnog poslovanja potpisivali ugovore i donosili odluke ponekad i krucijalne ne samo za njihove kompanije, već i za bh. privredu. Ukoliko sudovi nastave poništavati odluke Komisije, mnoge bi se kompanije mogle naći u neugodnom položaju, izvijestila je FTV.
“Vrlo je teško vraćati se unazad i nešto rješavati na tržištu kapitala gdje se stvari brzo dešavaju i ne mogu se vraćati nazad zato što je neko napravio proceduralnu grešku ili zato što nas je neko doveo u takvu situaciju”, napominje predsjednik Udruženja berzanskih posrednika FBiH Ahmed Hodžić.
Niko na tržištu kapitala ne želi vjerovati da će do masovnog poništavanja odluka Komisije zaista doći. Ističe to i direktor SASE Tarik Kurbegović.
“Možete samo zamisliti koliko je odluka bilo u te četiri i po godine. Sad, znači, ako je u nekoj firmi postavljen Nadzorni odbor, sada se treba poništiti sve što je ta firma radila u tom periodu. To je nemoguće, samoubistvo.”
Hodžić smatra da trenutno i činjenje i nečinjenje Komisije za vrijednosne papire po bilo kom osnovu donosi štetu svima na tržištu kapitala.
Da je Komisija prestala raditi nakon isteka mandata, sigurno je da bi poslovanje dioničkih društava, njih 643 koliko ih je upisano u registar, bilo dovedeno u pitanje. Nijedna promjena koja se inače vodi u Registru vrijednosnih papira, na osnovu kojih i investitori donose odluke, ne bi mogla biti upisana. U svakom slučaju, za početak rješavanja ove situacije, neophodno je imenovanje novog sastava Komisije.
“Mislim da odluke gdje nije bilo žalbi, one će ostati važeće. Pretpostavljam da će ostati sporne samo one gdje neko smatra da je oštećen odlukom. Takvi će vjerovatno tražiti sudski epilog”, smatra Kurbegović.
Dok predstavnici institucija predviđaju moguće scenarije raspleta ove situacije, nesigurnost na tržištu kapitala u Federaciji odvraća investitore.
Jer ko želi učestvovati na tržištu na kojem vrhovni regulator radi izvan zakona, a institucije zakonodavne i izvršne vlasti gotovo 5 godina odgađaju pronalaženje rješenja.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close