Hoće li Bruxelles morati priznati da je EU bankrotirala?

Evropske institucije ne mogu se dogovoriti kako pokriti rupe u ovogodišnjem budžetu, zbog čega je propao zakonski rok i za dogovor o budžetu za iduću godinu

(DEPO)

Kada se krajem mjeseca u Bruxellesu okupe šefovi država ili vlada kako bi raspravili dugoročno finansiranje, mogli bi, kako sada stvari stoje, konstatirati: EU je bankrotirao, piše Glas Amerike.

U Evropskoj komisiji, Parlamentu i Vijeću, svi za sebe misle da su u pravu – prvi su predložili budžet za koji misle da je realan, drugi su ga skresali, a treći dodali svote koje ministri finansija nisu mogli provariti. Riječ je o stotinama milijardi eura, za koje jedni smatraju da ih treba po svaku cijenu pronaći jer kresanjem budžeta bez novca ostaju sektori koji bi Uniju trebali izvući iz krize, poput razvoja i istraživanja, dok su obrazovanje i kultura prvi brisani s troškovnika.

Međutim, pogled unaprijed nije bio moguć bez osvrtanja unatrag – u ovogodišnjem budžetu Unije stoji rupa od oko devet milijardi eura – od plaća zaposlenima u evropskim institucijama do strukturnih fondova za države članice.

Najviše iskri u pregovorima bilo je između parlamenta i vijeća, tačnije triju država-članica: Velike Britanije, Nizozemske i Švedske koje su tražile drastično rezanje. Protiv tog je parlament, čija se riječ, po Lisabonskom sporazumu, mora uvažiti. Posljedično, ništa nije dogovoreno, tako da će idući summit, zakazan za kraj mjeseca i s isključivom temom budžeta, vjerovatno proteći bez rezultata. Sve upućuje na bankrot.

‘Komisija zbog toga duboko žali. Nemojte misliti da žalimo zbog institucija, žalimo u ime evropskih malih i srednjih preduzeća, gradova i regija, studenata, naučnika, jer svi oni očekuju evropske fondove, posebno u ovo vrijeme krize’, poručio je glasnogovornik Evropske komisije Patrizio Fiorilli.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close