Herman van Rompuy objavio program za opstanak eura

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej (Van Rompuy) objavio je izvještaj u kome je iznio prijedloge za jačanje integracija u eurozoni, a koji bi trebalo da osiguraju opstanak eura.

Rompej je izvještaj pripremio u saradnji sa predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barosom (Jose Manuel Barroso), predsjednikom Evropske centralne banke Marijem Dragijem (Draghi) i šefom evrogrupe Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Juncker).

O ovom izvještaju će biti riječi na samitu u Briselu 13. i 14. decembra. Prema Van Rompejovom prijedlogu, prava ekonomska i monetarna unija  bila bi uspostavljena u tri faze.

U prvoj fazi, do kraja 2013. godine, uvođenjem jedinstvenog nadzornog mehanizma trebalo bi da bude prekinuta veza između banaka i država, koja se smatra jednim od glavnih uzroka krize.

Države su, naime, novcem poreskih obveznika bile prisiljene da spašavaju posrnule banke.Nakon uspostavljanja nadzora, Evropski stabilizacioni mehanizam – fond za spašavanje članica eurozone, trebalo bi da direktno dokapitalizuje banke. Pravni i operativni okvir za direktnu dokapitalizaciju trebalo bi da bude završen do kraja marta 2013. godine.

U drugoj fazi, koja počinje 2013. godine, a završava krajem 2014. godine, uspostavilo bi se jedinstveno tijelo koje bi bilo zaduženo za restruktuisanje i likvidaciju banaka, te mehanizam putem kojeg bi zemlje članice mogle da sklapaju ugovore s evropskim institucijama za provođenje strukturnih reformi.

Zauzvrat bi dobile finansijsku podršku.U trećoj i posljednjoj fazi, nakon 2014. godine, eurozona bi trebalo da dobije “budžetski kapacitet“, dobro definisan i ograničen kako bi se poboljšala otpornost zemalja članica na ekonomske šokove.

Budžetski kapacitet mogao bi biti dobar temelj za izdavanje zajedničkih obveznica, a da pritom to ne postane zajednički dug.

(srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close