Henry-Levy: Postoji samo jedna BiH – nedjeljiva

Bivši član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević otvorio je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu zajedničku akademiju Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR-a BiH), na kojoj su počasnim građanima Grada Sarajeva proglašeni hrvatski kompozitor i dirigent Đelo Jusić i francuski intelektualac Bernard Henry-Levy.

(Oslobođenje)

– Dvadesetpeti novembar 1943. godine za BiH je mnogo više od datuma za sjećanje. To je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji BiH koji je označio njeno vraćanje svom autentičnom biću – kazao je Bogićević.

Kao činjenicu „koju ne moraju svi voljeti, ali je treba poštovati” naveo je da su se prvi put u istoriji BiH predstavnici svih njenih naroda sastali u Mrkonjić Gradu da donesu političke odluke koje će odgovarati njihovoj volji i njihovim interesima.

Na taj način je, kaže, označena istorijska prekretnica, vraćanje BiH njenim narodima koji, samo ravnopravni mogu odlučivati o svojoj sudbini.

Neodlučnost svijeta

– Snagom oružja trijumfovali su nacionalne mržnje i zahtjevi za definitivnom podjelom BiH i uništenjem njenog multietničkog bića, kako bi se dokazalo da ovdje zajednički život nije moguć. lako tolerancija i zajednički život u BiH vladaju vijekovima, nije se moglo, i nije se smjelo tolerisati nasilje koje ugrožava živote ljudi, već ga je trebalo spriječiti i zaustaviti. To je zahtjev elementarne humanosti – istakao je Bogićević, prenosi Fena.

Dodao je da je neodlučnost svijeta prema bh. tragediji nepodnošljivo sramotna.

– Humanizam Zapada se pretvorio u puku humanitarnost za smirivanje savjesti. I sada nakon uspostave mira, Bosna i Hercegovina je još najveći izazov za savjest Evrope i njene diplomatije. Nakon svega, nama mora biti jasno da niko izvana, niko, osim nas samih, neće stvoriti BiH kao normalnu demokratsku državu – kazao je Bogićević.

U BiH, zaključio je, ni jedan narod ne može vladati nad drugim i ne mogu se dijeliti na većinske i manjinske poručujući da jednakopravnost svih naroda i svih građana moraju biti zagarantovani.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je u Sarajevu na zajedničkoj akademiji Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR-a BiH), uručio priznanja hrvatskom kompozitoru i dirigentu Đeli Jusiću i francuskom intelektualcu Bernardu Henryju Levyju, koji su proglašeni počasnim građanima Grada Sarajeva.

Opstanak BiH

Povodom Dana državnosti BiH, Komšić je istakao da je uprkos svemu „BiH opstala i ona će opstati, a oni koji nasrću na nju i dan-danas, oni su prolazni”.

Krunski uradak Đele Jusića smatra se komponovanje oratorija „Srebrenički inferno”, rijetko-složeno savremeno djelo s kojim je obilježena tragedija bošnjačkog naroda u Srebrenici.

-Molim gradonačelnika Komšića da se ovo djelo jednog dana ovjekovječi na dostojnom snimku, jer u Sarajevu imamo odličan orkestar – Sarajevsku filharmoniju i hor. Slike blijede, riječi nestaju, a muzika ostaje. Muzika je jedini jezik na svijetu gdje se svi razumiju i gdje nema granica – kazao je hrvatski kompozitor Jusić.

Bernard Henry-Levy je jedan od prvih francuskih intelektualaca koji je pozvao na vojnu intervenciju protiv srpske vojske u Bosni devedesetih godina i veoma rano progovorio o srpskim koncentracionim logorima.

-Uzbuđen sam što sam sa vama na Dan državnosti BiH u vrlo specifičnom trenutku, gdje je naslijeđe partizana, čini se, u momentu blagog uništenja u čitavoj regiji i gdje je samo postojanje BiH problematično pojedinima – kazao je Bernard Henry-Levy.

Izrazio je sreću što ponovo može potvrditi „da nemaju dvije BiH, još manje tri BiH”.

-Postoji samo jedna BiH – nedjeljiva čiji je Sarajevo glavni grad – istakao je Levy, dodajući da ga “čini posebnim i počast „Bosanski ljiljan” koju mu je u ratu uručio Alija Izetbegović”.

Autor je dokumentarnog filma „Bosna” o agresiji na BiH, u kojem portretira Armiju RBiH ka vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu, nazivajući ga De Gaulleom.

Ovo je, također, bila prilika da se oda priznanje uspješnim poslovnim ljudima, te je Plaketu Grada Sarajeva gradonačelnik Komšić uručio dr. Zulkufu Orucu, koordinatoru TIKA-e u BiH kao znak javnog priznanja i zahvalnosti Turskoj međunarodnoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) za realizaciju brojnih i veoma značajnih projekata usmjerenih ka obnovi BiH.

– Da biste razumijeli BiH morate je voljeti. TIKA će naredne godine napuniti 18 godine djelujući na području BiH. Da bismo služili narodu BiH radimo razne projekte, te smo u posljednjih pet godina realizirali oko stotinu projekata u poljima obrazovanja, zdravstva, kulture, historije – kazao je Oruc, koordinator TIKA-e u BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close