Hejg, Pusić, Kurc i Martonji podržaće BiH na putu u EU i NATO

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg (William Hauge), Hrvatske Vesna Pusić, Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) i Mađarske Janoš Martonji (Janos Martonyi) doputovaće ove sedmice u Sarajevo.

Fena

Kako saznaje „Dnevni avaz”, šefovi diplomatija četiri države članice EU dolaze kako bi i lično podržali nastojanja da se BiH približi EU, ali i NATO savezu.

– Šefovi diplomatija Velike Britanije i Hrvatske doputovaće u Sarajevo 28. marta. Oni će prisustvovati jednoj koferenciji na kojoj će se govoriti o položaju i pravima žena u BiH, kao i poziciji LGBT populacije. Uz prisustvo i govor na tom skupu, Hejg i Pusić će imati i sastanke s bh. političarima. Ministri vanjskih poslova Austrije i Mađarske dolaze dan ranije i odmah ih očekuje niz sastanaka s bh. zvaničnicima, kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kurc i Martonji žele iz prve ruke čuti ocjenu situacije u BiH i procjene u kom pravcu zemlja ide.

S druge strane, sve četvero ministara uputiće čvrstu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te ponoviti da je mjesto vaše države u EU i NATO-u – otkriva “Dnevnom avazu” diplomatski izvor uključen u pripreme predstojećih posjeta.

Šefovi diplomatija će dati i snažnu podršku nastojanjima da se reforme ponovo pokrenu kako bi BiH mogla napredovati prema NATO-u i EU.

Istovremeno, oni će istaći da je veoma bitno da civilno društvo, odnosno nevladine organizacije, rade svoj dio posla.

Avazov sagovornik podsjeća da u Sarajevo dolaze ljudi koji se u Briselu gorljivo angažuju na novom i jačem prisustvu Zapada u BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close