Don Anto Ledić, svećenik, sportista, doktor humanističkih nauka: Nagrada Zenice čovjeku velikog srca

Don Anto Ledić, 47-godišnji svećenik rođen u Kupresu, trenutno zaposlen kao ravnatelj KŠC-a “Sveti Pavao” u Zenici, po dobrome će pamtiti proteklu sedmicu.

Oslobođenje

Prvo je u srijedu promovisan u doktora humanističkih nauka, a dan kasnije, 20. marta, dobio je Nagradu Zenice za širenje međureligijske suradnje i tolerancije, za rezultate postignute u sportu i humanitarnom radu, te odgojno-obrazovnim i kulturnim aktivnostima.

Tako su Zenica i Zeničani pokazali koliko vole i cijene ovog humanistu, sportistu, ljudinu, koji je uvijek gledao kako pomoći drugima. Don Anto je i predsjedavajući zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju, koji je realizovalo niz humanitarnih akcija.

Božije biće

– Smatram da je ovo i za mene, ali i sve nagrađene, jedna od najvažnijih nagrada. Ta nagrada nije samo naša nego i svih onih koji su nam dali mogućnosti da dokažemo ono što jesmo i ono što bismo trebali biti, kazao je don Ledić, te dodao kako nije očekivao ovu nagradu, zahvalivši Udruženju Prijatelji KŠC-a “Sveti Pavao”, koji vodi predsjednica Dragana Livančić, ali i Josipu Pojavniku i svima onima koji su ga predložili.

O svom angažmanu u Odboru rekao je kako smatra da je svaki čovjek samo Božije stvorenje i da se u svojoj religioznosti ili areligioznosti treba prepoznati kao Božije biće.

– Možemo reći da imamo dobre odnose u Zenici koji bi mogli biti i bolji, puno otvoreniji i da druge više gledamo, doživljavamo i prihvaćamo kao stvorenja koja je stvorio jedan te isti Bog i darovao nam život u kojem trebamo zajedno uživati, dodao je ravnatelj KŠC-a “Sveti Pavao”.

Dizanje tegova je jedna od njegovih ljubavi, u kojoj je veoma uspješan. Don Anto je višestruki prvak BiH u seniorskoj konkurenciji (sedmorostruki) i veteranskoj (11 puta), tri puta apsolutni prvak BiH, tri puta proglašen sportašem veteranom godine SBK-a, a jednom za najboljeg trenera. Dobio je i zahvalnicu Sportskog saveza Zenice za sportski angažman. Počeo je trenirati dizanje tegova 1998, sa trenerom Vladimirom Jerkovićem. Dvije godine kasnije imao je prvo takmičenje.

Brojne medalje

– Počeo sam sportsku karijeru u Klubu dizača tegova Konjic. Dolaskom u Travnik obnovio sam rad tamošnjeg kluba i pune četiri godine trenirao u tom klubu i nastupao za njega. U to vrijeme sam imao zaista dobre uspjehe. Trenutno sam član Kluba dizača tegova Neretva iz Konjica. Rado se sjećam lijepih trenutaka provedenih u Konjicu. Natječem se kada mi moje vrijeme dopušta i mogućnosti, a to je tri-četiri takmičenja tokom sportske sezone, naglašava don Ledić.

Prošla godina bila  je itekako uspješna na sportskom planu. Osvojio je dvije zlatne i srebrenu medalju. Bio je drugi na seniorskom državnom, a prvi na veteranskom državnom prvenstvu, te na još jednom takmičenju. Bio je jedini predstavnik BiH 2012. godine na Svjetskom prvenstvu veterana u ukrajinskom gradu Ljvovu, gdje je bio osmi u kategoriji do 94 kilograma od 12 takmičara sa podignutih 205 kilograma u biatlonu. Na SP-u za veterane je nastupilo 579 takmičarki i takmičara starijih od 35 godine iz 46 zemalja, a don Anto Ledić je bio jedini predstavnik BiH. Putovao je u Ukrajinu bez trenera i pratnje, na prijedlog reprezentativca Portugala i rivala Antonia Frade, trener njihove selekcije Joao Paulo prihvatio se posla, te je zagrijavao i izvodio na podij don Ledića, a cijela ekipa Portugala navijala za njegov što bolji rezultat.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close