HR: HDZ-ova koalicija 60 mandata, SDP-ova 54, MOST 19

Uzbudljiva izborna trka u Hrvatskoj

23:35
Nakon što je DIP obradio 39,81 posto biračkih mjesta stanje ostaje nepromijenjeno: HDZ osvaja 60 mandata, SDP-u ide 54, MOST-u 19, IDS-u 4 mandata, HDSSB-u i stranci Milana Bandića po dva mandata, a Živi zid i Uspješna Hrvatska osvajaju po jedan mandat. 

______________________

Prvi rezultati izlaznih anketa objavljeni u 19 sati: I HDZ-ova i SDP-ova koalicija imaju obje po 56 mandata dok MOST ima 18 mandata. Osim njih, Živi zid i IDS imaju po 3 mandata.

 

Prema kompletiranim rezultatima izlaznih anketa nešto iza 20 sati, stanje se blago prominenilo, pa je prema tim podacima HDZ-u pripalo 57, SDP ostao na 56 a MOST pao na 17 mandata.

U nedjelju tačno u 19 sati zatvorena su birališta diljem Hrvatske čime završavaju izbori za osmi saziv Hrvatskog sabora. Oko 3,8 miliona birača moglo je izaći na birališta i odrediti ko će voditi Hrvatsku iduće četiri godine.

‘Iznenađenje kola’ – MOST nezavisnih lista, osnovao je gradonačelnik Metkovića Božo Petrov. Zagovaraju potpuno udaljavanje od politika koja nude SDP i HDZ. Iako su najavili kako nakon izbora neće koalirati ni s kim, za koaliciju nisu potpuno zatvoreni.

Jasno je da će Most vjerojatno biti tražen koalicijski partner i za desnicu i za ljevicu no Most je i kod javnog bilježnika ovjerio obećanje da neće koalirati ni sa HDZ-ovom ni sa SDP-ovom koalicijom.

“Moram reći da je ovaj rezultat pomalo neočekivan, računali smo na 9 do 12 mandata. Pričekat ćemo službene rezultate – rekao je Ivan Lovrinović iz Mosta. Dodao je kako je sada jasno da bez Mosta u Hrvatskoj više nitko neće moći ništa odlučivati.

Na pitanje kome su ideološki bliži, SDP-u ili HDZ-u, Lovrinović je rekao:

“HDZ i SDP su za nas ista stranka tj. dvije frakcije iste stranke. Ne želimo trgovati, ono što je Petrov potpisao tu je sve jasno. O svemu ćemo razgovarati sutra”, rekao je Lovrinović.

 

(Slobodna Bosna)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close