HDZ traži treći entitet i četvrti TV kanal!

Poslanici HDZ-a BiH, HSP-a i nezavisni poslanik Božo Ljubić napustili su sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon što ovaj dom nije prihvatio prijedlog poslanika HDZ-a Nike Lozančića da se za narednu sjednicu odgodi rasprava i izjašnjavanje o zakonu koji predviđa formiranje RTV kanala na hrvatskom jeziku.

Lozančić je ovaj prijedlog obrazložio činjenicom da su poslaničke rasprave ograničene na tri minute i da ovo pitanje zaslužuje veću medijsku pažnju nego što je ona trenutno moguća.

Komentarišući napuštanje sjednice, Lozančić je rekao “da ne vidi razloga da učestvuje u ovoj trakavici”.

Niko od poslanika se nije javio za raspravu o ovom prijedlogu zakona.

Prema Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sistemu BiH, osim postojeća tri kanala u okviru Javnog RTV sistema BiH – RTRS, BHRT i RTVFBiH – uvodi se i četvrti, RTVH – kanal na hrvatskom jeziku.

S obzirom da se uvodi još jedan RTV kanal, javnim emiterima smanjuju se sredstva koja su im pripadala po osnovu raspodjele neto prihoda od marketinškog oglašavanja i naplaćene RTV takse na teritoriji BiH.

Na osnovu ove odredbe, RTRS, RTVFBiH i novoosnovanom kanalu RTVH pripadalo bi po 20 odsto od neto prihoda od marketinškog oglašavanja i naplaćene RTV takse, dok se procenat navedenih prihoda za BHRT sa 50 odsto smanjuje na 40 odsto.

Inicijativu za pokretanje RTV servisa na hrvatskom jeziku pokrenuo je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u septembru 2008. godine.

Predstavnički dom bez poslaničke rasprave prešao je sve preostale tačke dnevnog reda, a nakon 15-minutne pauze očekuje se glasanje o svim tačkama.

(Slobodna Bosna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close