HDZ BiH i SDA imaju tajni plan o podjeli Mostara na dvije općine

HDZ BiH i SDA imaju tajni plan o podjeli Mostara na dvije općine, informacija je koja se u posljednjih mjesec dana pročula u političkim krugovima u gradu na Neretvi. Navodno se radi o prijedlogu SDA koji bi mogao podržati HDZ BiH. Iz obje stranke negiraju da postoje bilo kakvi tajni planovi ili pregovori. Iz drugih izvora, kao što je SDP, također nam je potvrđeno da imaju saznanja o scenariju podjele Mostara na dvije općine.

Nema pregovora

U SDA kažu kako je za njih prihvatljiva organizacija Mostara u dvije općine što donekle potvrđuje navedene informacije.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Salem Marić (SDA) kaže kako ništa ne zna o navodnom tajnom dogovoru.
“Mi kao Klub Bošnjaka i SDA se zalažemo za Mostar kao grad dvije ili više općina. Nama su bitne općine, a koliko će ih biti, stvar je dogovora”, kaže Marić. Navodi da s HDZ-om nemaju ni javnih ni tajnih kontakata ni pregovora o Mostaru.
“Mi smo pozivali Gradski odbor na pregovore, ali oni bez predsjednika Čovića ne mogu ništa, a Čović se očito ne želi uključivati u razgovore”, dodaje Marić.
Predsjednik mostarskog odbora HDZ-a BiH Slađan Bevanda kaže kako prvi put čuje to da postoje neki tajni dogovori i planovi i odgovorno tvrdi kako HDZ BiH ni o čemu ne pregovara sa SDA.
“Postojao je prijedlog SDA o šest općina, a sada o dvije. Podjela na šest općina ili na dvije svodi se na isto”, kaže Bevanda. On podsjeća da je stav HDZ-a BiH da Mostar bude uređen kao sve ostale jedinice lokalne samouprave u BiH i da bude jedna izborna jedinica.

Stari plan

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanske županije Aner Žuljević kaže kako već odavno postoji “rješenje” o podjeli Mostara na dvije općine, ali SDA i HDZ BiH znaju da to ne mogu provesti.

“Mi smo svjesni da SDA i HDZ vode neke paralelne pregovore i da su bliski rješenju podjele na dvije općine, što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Rekli smo im na početku da s tim rješenjem i ne izlaze u javnost jer samo gube vrijeme budući da nemaju dovoljan broj ruka, jer za to rješenje je potrebna promjena Ustava. SDP im sve dok ima parlamentarni kapacitet neće dopustiti podijeliti grad po ratnoj crti. Mi znamo da je to rješenje aktivno i da bi s njim ove političke elite bile zadovoljne jer se na taj način u Mostaru funkcionira već 15 godina”, ističe Žuljević.

Podvlači da se SDP oštro usprotivio podjeli Mostar na dva dijela i da će pri tom stavu i ostati. “SDA i HDZ s tim prijedlogom samo proglašavaju službenim ono što su imali kao princip rada posljednjih 15 godina jer su gradom upravljali kao s dva fiktivna grada”, kaže Žuljević. Objašnjava da filozofija djelovanja i SDA i HDZ-a BiH potvrđuje da rješenje podjele Mostara odgovara i jednima i drugima.

“SDP im nikad neće dati potporu kako bi podijelili Mostar na hrvatski i bošnjački. To je za nas frankenštajnsko rješenje. Ovo je uvijek bio grad svih građana i naroda”, poručuje Žuljević.

SDP sprječava financijsku blokadu Mostara

Žuljević kaže kako je SDP zapravo iznenadio HDZ BiH i SDA svojim prijedlogom da se kroz izmjene federalnog zakona o proračunima omogući privremeno financiranje Grada Mostara i tako izbjegne financijski kolaps. “Oni su mislili napraviti kaos u Mostaru i tada bi mogli reći da su dvije općine jedino rješenje”, govori Žuljević. Očekuje da će federalni Parlament zasjedati u idućih desetak dana i razmatrati i ovo pitanje. “Mi ne uvodimo nikakvu revolucionarnu novinu, već samo radimo ono što je OHR uradio 2009. kada je intervenirao u taj zakon. Sada samo primjenjujemo taj OHR-ov amandman s izmijenjenim vremenskim terminom i navodimo da će Mostar imati privremeno financiranje od 1. 1 do 31. 3. 2013.”, objasnio je šef SDP-a HNŽ-a.

 

(Dnevni list)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close