Haznadar traži smjenu Kadića, Štule i Prskala!

Vlada Federacije BiH mora pod hitno smijeniti direktora „Terminala FBiH“ (TF) Rasima Kadića, predsjednika Uprave „Naftnih terminala FBiH“ (NTF) u Pločama Nikolu Štulu te člana Uprave Zorana Prskala zbog toga što svjesno uništavaju državnu imovinu, govori za “Dnevni avaz” Dževad Haznadar, predsjednik Nadzornog odbora NTF-a u Pločama.

Štetan ugovor

Haznadar kaže da je NO NTF-a već zatražio od Vlade FBiH i NO “Terminala FBiH” da smijene Kadića, Štulu i Prskala te da su protiv ovih osoba već podnesene i krivične prijave zbog niza nezakonitosti u radu.

Predsjednik NO NTF-a tvrdi da je jedan od razloga traženja njihove smjene i isplata šest miliona kuna (1,2 miliona KM) advokatskom društvu “Grubeša & Partneri”, koje je zastupalo NTF u postupku međunarodne arbitraže s britanskim “Deltagripom”, iako je riječ o ugovoru štetnom po FBiH.

– Jasno smo utvrdili u NO NTF-a, što je od nas tražila i Vlada FBiH, da je sporazum s Grubešama štetan i po NTF i po FBiH. No, uprkos tome, Kadić je kao direktor “Terminala” i predsjednik Skupštine TF-a samovoljno prebacio sredstva NTF-a, na osnovu čega su oni advokatima isplatili 1,2 miliona KM. Svi argumenti su na našoj strani, jer je presedan da nagradite advokate sa šest miliona kuna, a firma vam izgubi spor u vrijednosti od oko 20 miliona KM – kaže Haznadar.

Nema zahtjeva

On navodi da sa sjednice NO TF-a postoji zapisnik u kojem advokati tvrde da imaju dogovor s Kadićem da će im sredstva biti isplaćena. Naglasio je da su tražili od Uprave raskid ugovora s Grubešama, jer im je za dvije godine isplaćeno oko 2,5 miliona KM.

– Zvuči nevjerovatno da su im uplatili fakturu pet minuta nakon što je sud u Dubrovniku ukinuo odluku o stečaju u NTF-u. Vjerujem da su to neki njihovi interesi. S druge strane, sada, kada je u pitanju poništenje prinudne naplate, diže se hajka od onih ljudi koji su nanijeli najveću štetu NTF-u, a navodni su borci za zaštitu državne imovine. Tu prvenstveno mislim na Štulu i Prskala, koji nanose ogromnu štetu ovoj firmi već godinama – tvrdi Haznadar.

S druge strane, Kadić kaže da ne može komentirati Haznadarove optužbe, jer nije vidio nikakav zahtjev koji je upućen Vladi FBiH. On je ranije potvrdio za “Avaz” da je Grubešama isplatio 1,2 miliona KM.

– Što se tiče plaćanja računa, za to je zadužena Uprava NTF-a sa Štulom i Prskalom na čelu. Oni to najbolje znaju, ja o tome ne mogu govoriti – rekao nam je kratko Kadić.

Pare nećemo dobiti nazad

Haznadar kaže da postoji mala vjerovatnoća da FBiH od “Deltagripa” vrati pare koje mu je NTF isplatio na osnovu presude o arbitraži.

– Sredstva su povučena i daj Bože da budu vraćena. Sud u  Zagrebu sada može samo prihvatiti arbitražu i tražiti da se izvrši isplata obaveza prema “Deltagripu”. No, mi smo pare već dali, tako da nema šanse da NTF dobije nazad 15 miliona KM. To pričaju oni koji žele prikriti svoju kriminalnu ulogu – tvrdi Haznadar.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close