Hasić: Uslov EU o liberalizaciji tržišta sa Hrvatskom je diskriminirajući

Evropski komesar za proširenje Štefan File saopćio je da Evropska unija neće automatski produžiti odluku o privilegovanom tržišnom režimu sa Bosnom i Hercegovinom te zaprijetio suspenzijom olakšica za BiH od početka 2016. godine, a rečeno je da suspenzije od 1. januara 2016. godine neće biti samo ako BiH pristane i postigne dogovor o primjeni trgovinskog režima sa EU i na Hrvatsku. Ovakav pristup EU prema BiH Duljko Hasić, ekonomski analitičar ocijenio je diskriminirajućim, piše novinska agencija Patria.
– Insistiranje na ovakvo jednom poslu, BiH stavlja u potpuno diskriminirajući položaj odnosno favoriziranjem Hrvatske EU šalje poruku našoj zemlji koju nije moguće ispoštovati. Pri tome ni u kom slučaju ne smije se zaboraviti da BiH u potpunosti poštuje primjene ovog sporazuma i trpi ogromne štete – kaže Hasić.
On dalje napominje da je u periodu od godine dana BiH zbog nemogućnosti izvoza na tržište Hrvatske izgubila više od 100 miliona maraka.
– Izgubili smo toliko radnih mjesta i to EU treba da shvati kao relanost. S druge strane od nas se traži da prihvatimo potpunu liberalizaciju što bi privredu BiH dovelo u izuzetno težak položaj. Posebno nakon posljedica poplava – napominje Hasić.
Ovaj ekonomski stručnjak koji se dugo vremena bavi ovom tematikom upozorava da bi u slučaju da EU inistira na tom principu, doveo do potpunog nestanka agropoljoprivrednog sektora.
– Jedan polovina Posavine, Semberije je potpuno uništena u svim oblastima. E, sada u slučaju liberalizacija bi izbrisla sve što je ostalo da radi. I s pravnog i ekonomskog aspekta neutemeljeno je od strane EU da insistira da jedna njena članica bude favorizirana i ima povoljan tretman – dodao je Hsić.
On se dotakao i prijedloga koji su bili na stolu, a to je sistem reciprociteta koji bi podrazumjevao da se nastavi režim koji je bio ranije u okviru CEFTA-e, ali po principu reciprociteta i jedne i druge strane.
– Zato kažem da je insistiranje diskriminatorno. Bh. strana je ne može prihvatiti, jer bi bila dvostruko oštećena i sa aspekta izvoza i nemogućnosti plasmana svojih proizvoda mlijeka, mesa itd, a s druge strane u potpunosti bi dozvolila uvoz daleko konkurentnijih proizvoda iz Hravtske bez ikakvih ograničenja što bi ugušilo domaću proizvodnju – dodao je Hasić, piše Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close