FERK: Donesena odluka o referentnoj cijeni električne energije

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine-FERK je danas održala nastavak 10. redovne sjednice, kako je i ranije najavljeno, na kojoj je donesena Odluka o referentnoj cijeni električne energije koja iznosi 0,105696 KM/kWh (10,5696 feninga/kWh), priopćeno je iz FERK-a.
Ova cijena je utvrđena kao proizvod ponderirane ostvarene cijene trgovine električnom energijom u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu od 12 mjeseci (V mjesec 2013. godine – IV mjesec 2014. godine) imatelja FERK-ove dozvole za snabdijevanje električnom energijom – dozvole II reda i koeficijenta podsticaja električne energije iz obnovljivih izvora. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. septembra 2014. godine.
FERK je na prethodnoj redovnoj sjednici usvojio Pravilnik o metodologiji za utvrđivanje referentne cijene električne energije kojim je propisana metodologija utvrđivanja referentne cijene električne energije, kao otkupne cijene električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju čija se proizvodnja ne podstiče i koristi se za utvrđivanje naknada koje se plaćaju za obnovljive izvore energije (OIE).
FERK je danas održao i 11. redovnu sjednicu na kojoj su usvojeni nacrti FERK-ovih pravilnika, i to: Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o javnim raspravama i rješavanju zahtjeva, sporova i žalbi, Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o arbitraži Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine i Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o zaštiti povjerljivih informacija. O navedenim nacrtima dokumenta FERK će održati opće rasprave 10. srpnja 2014. godine.

Dalje, FERK je izdao Dozvolu za rad za proizvodnju električne energije podnositelju zahtjeva “BRATSTVO“ d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje na period od pet godina u proizvodnom objektu solarna fotonaponska elektrana “TELE-COM 1“.
O usvojenom Nacrtu dozvole za snabdijevanje električnom energijom–dozvole II reda, podnositelja zahtjeva HSE BH d.o.o. Sarajevo bit će održana opća rasprava u prostorijama FERK-a dana 11. srpnja 2014. sa početkom u 10 sati, dok će o Nacrtu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva “ELGRAD“ d.o.o. Jajce rasprava biti održana isti dan, sa početkom u 10:30 sati.
Donesen je Zaključak po žalbi na elektroenergetske suglasnosti JP EP BiH d.d.-Sarajevo, Podružnica “Elektrodistribucija“ Tuzla kojim se iste poništavaju.
Na današnjoj sjednici je odlučeno da će se o pojedinim odredbama Nacrta općih uvjeta za isporuku električne energije održati tehnička rasprava dana 8. jula 2014. sa početkom u 11 sati, u prostorijama FERK-a u Mostaru.
Usvojena su i obavještenja o podnesenim zahtjevima, i to Zahtjevu za obnovu dozvole za rad-licence za djelatnost snabdijevanja električnom energijom drugog reda podnositelja zahtjeva AXPO BH d.o.o. iz Sarajeva i Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad-licence za djelatnost proizvodnje električne energije podnositelja zahtjeva “SOLIS“ d.o.o. Lukavac, stoji u priopćenju iz FERK-a.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close