Hartmann: Presuda protiv Taylora je početak kraja oslobađanja zločinaca u Hagu

Florence Hartmann, ugledna francuska novinarka i bivša glasnogovornica glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, ocijenila je u izjavi za agenciju Anadolija da je ovosedmična presuda Žalbenog vijeća Specijalnog suda za Sierra Leone kojom je potvrđena 50-godišnja zatvorska kazna za bivšeg predsjednika Liberije Charlesa Taylora, jer je, kako je utvrđeno, pomagao pobunjenicima u Sierra Leoneu tokom užasnog građanskog rata, “novi element” u dijeljenju pravde pred međunarodnim sudovima.

Hartmann vjeruje da je navedena presuda prvi korak ka konačnom odbacivanju pravila koje je u međunarodno pravo pokušao uvesti Theodor Meron, predsjednika Haškog tribunala, a zahvaljujući kojima je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilo Perišić početkom februara ove godine oslobođen odgovornosti za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici, čime je Srbija gotvo izuzeta odgovornosti za agresiju na BiH.

U sažetku presude Perišiću, Žalbeno vjeće Haškog tribunala, podsjetimo, ukazuje se da je preduvjet za osudu za “pomaganje i podržavanje” da djela optuženog budu “konkretno usmjerena” na činjenje zločina. Po ocjeni većine, kadrovska, logistička i materijalna pomoć koju je VJ upućivala Vojsci Republike Srpske (VRS) od avgusta 1993. do novembra 1995. godine (mada je nesporna) nije bila “konkretno usmjerena na činjenje zločina u Sarajevu i Srebrenici, već je njena svrha bila podrška općtim ratnim naporima vojske bosanskih Srba”.

Međutim, suprotno stavovima u slučaju “Perišić”, sud je, naime, u slučaju “Taylor” zaključio da je taj afrički diktator, inače prvi je šef države poslije Drugog svjetskog rata kojeg je osudio međunarodni sud za ratne zločine, omogućio “ključnu pomoć” pobunjenicima u Sierra Leoneu tokom građanskog rata, jer im je doturao oružje koje je prethodno kupovao u Južnoafričkoj republici, te da je, s tim uvezi, itekako kriv za poticanje i pomaganje ratnih zločina za vrijeme građanskoga rata, odnosno za ubistva, silovanja, regrutaciju djece, stavljanje žena u seksualno ropstvo i drugih zločina tokom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu ’90-tih godina u kojima je ubijeno 250.000 ljudi.

“Žalbeno Vijeće Specijalnog tribunal za Sierra Leone u predmetu Charles Taylor, koje je potvrdilo presudu protiv bivšeg predsjednika Liberije optuženog za pomaganje u zločinima, dobacilo je nove standarde koji su uvođeni ove godine u Haškom tribunalu (ICTY) pod pokroviteljstvom predsjednika suda Theodora Merona. U slučaju Taylor, petero članova Žalbenog vijeća smatra da za presudu za aiding and abetting (pomaganje i podržavanje) treba dokazivati substantial impact (znatan utjecaj) u zločinima, a ne tzv. specific direction (konkretno usmjerenje) što je ICTY uveo u slučaju Perišić. Jer, kriteriji je to koji je Sudsko vijeće primjenjivalo kasnije u prvostepenoj presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću”, pojašnjava Hartmann.

Iako smatra da je prerano za traženje revizije odluke ICTY u slučaju Perišić, na čemu insistira bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić, odluka Specijalnog suda za Sierra Leone da se ne primjenjuje Meronova praksa, po Hartmann, je vrlo važna.

“Jer, pravni presedani postaju novi princip u međunarodnom pravu ako su potvrđeni od strane drugih Tribunala i počnju se primjenjivati svugdje kao prihvaćena nova pravila. Nova pravila igre u ICTY nisu prihvaćena. To je vrlo važni prvi korak ka njihovom konačnom odbacivanju”, rekla je.

Možemo, tvrdi nekadašnja glasnogovornica Haškog tužilaštva, očekivati da će ICTY reći kako je iznad Specijalnog suda za Sierra Leone koji je mješovit tribunal. On je, naime, sastavu pravnog sistema Sierra Leonea, slično kao Odjel za ratne zločine Sud BiH, iako je Specijalni sud za Sierra Leone osnovan, kao i ICTY, Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.

“Činjenica je, ipak, da postoji jasna podjela u međunarodnom pravnom svijetu. Meronova nova pravila igre su pod upitnikom ne samo van ICTY nego i unutra samog ICTY, gdje kriterij ”konkretne usmjerenosti” (specific direction) nikad nije jednoglasno prihvaćen dok njegovo odbacivanje jednoglasno presuđeno od drugog sudskog organa”, zaključila je.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala je 28. februara poništilo presudu kojom je Perišić proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close