Haris Sejdić: Obavještajne afere ili ?!

Preljubničko-špijunska priča, zbog koje je direktor CIA-e general David Petraeus podnio ostavku, doslovno je iz dana u dan dobijala neki novi oblik i neke nove učesnike.

U ponedjeljak, 12.11.2012., je otkriveno da je general D. Petraeus imao još jednu ljubavnicu, pored famozne Paule Broadwel, a dan poslije je otkriveno i da je u čitavu ovu preljubničko-špijunsku priču aktivno uključen i još jedan general, general John Alenn, komadant NATO snaga u Afganistanu.

Kako stvari stoje general Alenn je ima vezu sa izvjesnom Jill Kelley, drugom ljubavnicom kolege generala Petraeusa.

Kolika je ta njihova ljubav bila jaka i bliska govori i podatak da je američki ministar odbrane Leon Panneta zaustavio imenovanje Alenna za komadanta zajedničkog štaba NATO-a, ali i dao preporuku Senatu da se sa mjesta komadanta ISAFA-a, odnosno NATO operacija u Afganistanu smijeni Alenn i imenuje general  J. Dunford, što je podržao i novi/stari predsjednik SAD Obama.

Inspektori FBI su došli do generala Alenna istražujući komunikaciju Jill Kelley. Naime, Jill Kelley je prijavila FBI-u prijetnje koje je zbog ljubomore, slala prva Petraeusova ljubavnica Paula Broadwel. Ljubavnice članova samog vrha državnog, vojnog i obavještajnog sistema su osim što su bez sumnje moralno upitne i prijetnja cijelom obavještajnom sistemu zbog odavanja tajnih podataka.

Epilog je poznat. David Petraeus je podnio ostavku na mjesto direktora CIA-e.

Da li su žene ili žena izdale sad već oslobođenog generala Antu Gotovinu? Uglavnom, postoji priča, da je žena hrvatskog generala Gotovine znala gdje se on nalazi i održavala je cijelo vrijeme kontakt sa njim, a da ga je u presudnom momentu “izdala” kada je čula da se skriva, i ne samo to, nego i uživa u “bjegu” sa drugom, mlađom ženom. Mada, je Karla Del Ponte izjavila jednom prilikom da je za hvatanje generala Gotovine se informisala kod obavještajne službe Vatikana.

 

Ostanimo još malo kod susjeda nam u Hrvatskoj. Ljubavna afera koju su prije gotovo dvije godine počeli tadašnji direktor policije (glavni ravnatelj)  R Hrvatske Oliver Grbić i urednica u Informativnom programu HRT-a novinarka Dijana Čuljak nedavno je dovela do velikog policijskog skandala. Naime, novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović, koju je jedno vrijeme tajno pratila policija, otkrila je zašto su je pratili, a radi se o tome da je prvi policajac Hrvatske Oliver Grbić (došao nakon ubistva Ive Pukanića na čelo uprave policije MUP-a RH) naredio da se novinarka Nezirović prati sa još nekoliko novinara  koji su  istraživali korupciju Ive Sanadera. Ona je otkrila  Vinka Šundu, prijatelja Eugena Laxe, i njegovo pismo, koji je u sudskom postupku protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera ubrzo nakon objave članka postao dokaz, a Vinko Šunde jedan od svjedoka.

Međutim, nije samo ta tema, kao i druge koje je ista novinarka objavila vezane uz Sanadera i HDZ, toliko okupirala Grbića i njegova šefa Karamarka.

Njima je za oko zapeo jedan od niza članaka o Dijani Čuljak, novoj “djevojci”  Olivera Grbića.

Cijela afera počela je u junu 2008. godine, a Jutarnji list prvi je objavio transkript ugovora o tajnom društvu iz kojeg je očito da je Dijana Čuljak Šelebaj, tadašnja HRT-ova novinarka i urednica, četiri godine teško kršila ugovorne obveze s matičnom javnom kućom. Prema tom dokumentu utvrđeno je da je urednica HTV-ove emisije ‘Otvoreno’ istodobno i suvlasnica producentske kuće Core Medije. Ta firma proizvodila je emisije za konkurentsku televiziju Novu TV.

 

A kod nas u BiH, u prošlom sazivu Vijeća ministara BiH, nakon diplomatskih skandala zbog nenamjenskog trošenja novca, Ministarstvo vanjskih poslova BiH potresao je i jedan seks skandal. Savjetnik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja, tokom radnog vremena, uhvaćen je u toaletu u ljubavnom zanosu sa jednom službenicom MVP-a. Za razliku od ministra Alkalaja, čije su afere uspješno zataškavane, njegov savjetnik izvjesni Senad Bužimkić nije bio te sreće. Nakon što je uhvaćen u toaletu kako vodi ljubav sa koleginicom, pomoćnik ministra inostranih poslova Haris Lukovac naredio je pokretanje istrage zbog nedoličnog ponašanja.

Senadu Bužimkiću ovo nije prvi put da se nađe u središtu seks afere. Naime, prije dolaska u MVP, Bužimkić je bio šef analitike u Obavještajno-bezbjednosnoj/sigurnosnoj agenciji (OBA/OSA), ali ga je šef OBA/OSA Almir Džuvo smijenio s te pozicije zbog seksualnog uznemiravanja koleginica.

Nekoliko njemu podređenih službenica u OSA/OBA žalilo se tada na njegovo “seksualno” neprihvatljivo ponašanje u radnoj sredini.

Ironično zvuči da su dva obavještajca AID-a, Haris Lukovac i Senad Bužimkić, u MVP-a ukrstili koplja zbog seks afere. Lukovac je važio za istaknutog pripadnika AID-a, dok je Bužimkić u OSA/OBA stigao kao svršeni polaznik Muzičke akademije, smjer harmonika, i to “na preporuku” bihaćkog sjedišta AID-a.

 

Ipak, ovo je samo izuzetak, ostale afere su dobro skrivane i pitanje koje visi u zraku je: šta je sa ostalim našim BH visoko pozicioniranim dužnosnicima? Koliko je BH visokih dužnosnika upleteno u razne preljubne avanture i koliko to košta državu, na ovaj ili onaj način? Koliko su korišteni razni državni resursi da se zadovolje potrebe žena sa kojima su BH političari i drugi dužnosnici tzv. “alfa mužjaci” u tajnim-skrivenim vezama ili da se ljubomora “alfa mužjaka” smiri, a ljubavnici ugodi ?

S vremena na vrijeme BH mediji o tome stidljivo pišu, ali,  još uvijek se nije dogodilo da neko podnese ostavku ili bude smijenjen zbog ovakvih pojava, ali, kako stvari stoje ovakve pojave neće dugo moći ostati skrivene ni kod nas BiH.

Da se razumijemo, namjera ovog teksta nije da polemiše o moralnim vrijednostima, sa posebnim osvrtom na preljubničke avanture, nego da o takvim pojavama govori samo onda kada plaćaju svi građani BiH, tj. kada se plaća iz državnog budžeta.

Dakle,  kada je riječ o zloupotrebi državne funkcije u svrhu ličnog interesa i/ili zadovoljenja svojih strasti odnosno udovoljavanju prohtjevima ljubavnica raznih profila tada javnost i mediji, ali i intelektualci moraju biti ti koji će upozoravati na takve pojave.

A, takvih pojava je sve više i više. Koliko je zaposlenih tj. zaposlenica i pripravnica na svim nivoima ove nam države BiH koje su došle do zaposlenja ne po kriterijima i sposobnostima, nego preko “krevet linije”.

Kad se započne neka priča o ovoj nazovimo “škakljivoj” problematici, mada u svemu ne vidim ništa baš škakljivo, možda tek problematično, nemoralno, intrigantno, pa i zabavno, ali nikakvog škakiljanja tu nema, ljudi onda demonstriraju različite ideje, različita razmišljanja i stavove. Neki od njih spremni su ih braniti, a drugi se povuku pri prvom ozbiljnijem argumentu. Tako se jedan ovdje naš lokalni-državni nazovimo političar javno hvalio i govorio o svojim preljubničkim sposobnostima (valjda i to ide sa godinama), a kada su ga pitali da li bi to isto rekao pred kamerama ili u nekoj emisiji, pomalo smušeno je rekao: “Znate, ja imam pokrivenu ženu…”.

Haris Sejdić – magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close