BiH: Firme zatvaraju vrata dok političari dijele fotelje

Dok se vlasti u BiH bave međusobnim optuživanjima sa dojučerašnjim partnerima i vlastitim profitiranjem, u zemlji raste nezaposlenost, zatvaraju se firme, poslovni ambijent sve je lošiji. Na to je upozorio i američki ambasador u BiH Patrick Moon.

(RSE)

Nerad, svađe, smjene, pa rekonstrukcije, pregovori, nerad. To je otprilike sažetak bh. političkog angažmana u posljednje tri godine. Nikakvog napretka ni na političkom, a naročito na ekonomskom planu. Šta je stvarni interes vladajuće strukture enigma je i za ambasadora SAD u BiH Patricka Moona.

“Ponekad se pitam nisu li oni više zainteresovani za stvaranje radnih mjesta za članove svojih stranaka, nego za potrebe poslovne zajednice, brojnih nezaposlenih ili povremeno zaposlenih građana BiH”, napisao je Moon na svom blogu.

Apelovao je na zvaničnike da se povežu sa biznismenima, saslušaju njihove probleme i iskoriste priliku za otklanjanje prepreka za poslovne investicije i ekonomska postignuća.

No, političari ostaju gluhi za sve probleme kojima ih godinama bombarduju bh. ali i strani privrednici.Elizabeta Josipović, vlasnica jedne od najuspješnijih bh. kompanija smještene u Prijedoru – Skonto prom, odgovara na pitanje koliko se vlast brine o uslovima poslovanja:

“Da mi je samo procenat 80:20 u korist izvoza ne bih mogla opstati. Živimo samo zato što nam je sve izvoz. Imamo ugovorenih pola miliona stolica – odakle ih nabaviti? Ja moram imati siguran dotok šume, a ja muku mučim kako ću ja to nabaviti. Niko neće dod njih da kaže: ’Pa super, hajdemo sad to odraditi, svi ćemo imati u tom lancu.’ To je finalan proizvod, to nije da izvozimo balvane. Političari nikako da pogledaju istini u oči, a istina je upravo to: mi stvaramo novu vrijednost. Mi stvaramo mir u državi, i socijalni i ostale. Ako radnik radi, odmah je mirnije i odmah je sve drukčije.“

Ne čudi stoga što je goraždanska mljekara “Milgor” koja je, između ostalog povjerena i na brigu lokalnim vlastima od strane donatora iz Holandije – propala nakon svega šest godina rada. Ako se ne pokrene proizvodnja,  donatori će svoj novac tražiti nazad. Holandskom su ambasadoru kantonalni zvaničnici obećali da će učiniti sve da se to ne dogodi. Nakon što su dopustili da fabrika propada skoro šest godina.

Istina, bh. političari katkad i pripomognu. Okoristi se tako njihovim jalovim sastancima poneki restoran u kojem kroje sudbinu zemlje. Nerijetko radije govore o jelovniku i prije odgovora na pitanje o rješenju neke od brojnih kriza. Bar sudeći prema predsjedniku HDZ-a 1990 Boži Ljubiću:

„Prvo želim se zahvaliti kolegi Radončiću za ovaj ručak što ga je organizirao – jer je riblji restoran i bila je dobra riba“, rekao je nakon jednog od ručaka Ljubić.

Bez cilja i plana

Ako zaista postoji volja, spremni su iskustvima pomoći u još jednoj uspješnoj bh. kompaniji čiji je brend prepoznatljiv širom regije – firmi Violeta. Međutim, do sada se nisu susreli s ozbiljnim namjerama, kaže direktor marketinga kompanije Edhem Numić:

„Ono što smo mi imali do sada poziva institucija uglavnom je bilo deklarativnog tipa. Kad smo vidjeli da ti projekti nemaju ni pravog cilja, da nisu dobro planirani i da nisu postavljeni na stabilnim nogama, nismo se do kraja uključivali jer za tako nešto nismo imali vremena. ’Violeta’ radi u tri zemlje vrlo uspješno – i sigurno da imamo šta pokazati. Mi bismo to vrlo rado i učinili, međutim, do sada je to bilo napravljeno bez pravog cilja i plana“, navodi Numić.

Preopterećenost poslodavca porezima i doprinosima nanosi štetu konkurentnosti bh. firmi i atraktivnosti zemlje za investitore, konstatovao je ambasador Moon.

Smanjenje opterećenja, za koje vjeruje da bi dugoročno dalo rezultate i poslodavcima i nezaposlenima i državi, već godinama je jedan od prijedloga bh. privrednika. I na njega se ne reaguje.

Tomislav Majić, iz udruženja Link koje okuplja male i srednje poduzetnike, kaže kako je stanje za poslovanje doseglo kritičnu tačku.

„U zadnjih godinu i po dana izgubljeno je 90.000 radnih mjesta u sektoru malog i srednjeg poduzetništva u BiH. Ugašeno je preko 8.000 pravnih subjekata. Međutim, naše institucije vlasti uopće neće da istupe sa takvim pokazateljima i niko neće da povede računa i da ozbiljno napravi analizu, niti da počne predlagati i realizirati mjere koje smo mi iz sektora malog i srednjeg poduzetništva već četiri, pet godina predlagali Vladi Federacije i Vijeću ministara. Treba mijenjati pravni okvir koji se odnosi na poslovanje u BiH“, navodi Majić.

Ponekad nije problem političare okupiti da saslušaju privrednike, već da ih poslušaju, naročito kada donose propise, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Mladen Pandurević:

„Niko nas ne odbija da razgovara sa nama, ali problem je što naši stavovi teško prolaze. Mislim da svaka odgovorna i pametna vlast treba da posluša onog na koga se odnosi propis koji ona donosi, jer će postići najmanje dvije stvari: donijeće bolji propis i obezbijediće njegovu lakšu provodivost.“

Još uvijek je, zahvaljujući politici koja se u BiH zove “ima li mene tu?, uspješno poslovanje pod velikim teretom. Namještaju se tenderi, zvaničnici traže novac kako bi radili svoj posao. Istovremeno, rastu cijene i nezaposlenost. A to je, opet, prepoznao, upozorio – i zabrinuo se strani zvaničnik. Do bosanskih to ne stiže.

 

Tekst je preuzet sa RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close