Haris Sejdić: Bosna u zagrljaju “patriotske” mafije ?!?

Prije skoro mjesec dana (19.09.2013.)u Tuzli je održan redovni sastanak direktora Federalne uprave policije sa komesarima kantonalnih policija u Federaciji BiH.

“Sigurnosna situacija na području Federacije je zadovoljavajuća”, ocijenjeno je na sastanku Koordinacije direktora Federalne uprave policije i komesara kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova koji je održan u Tuzli.

Zaključeno je i da se mora odlučnije krenuti u borbu protiv organizovanog kriminala u Federaciji.

Direktor Federalne uprave policije glavni generalni inspektori policije Dragan Lukač, poznat široj javnosti kao osoba koja je dok je bio na poziciji pomoćnika direktora SIPA-e podnio krivični prijavu protiv tada premijera Vlade RS Milorada Dodika, donio je naredbu o formiranju Tima za borbu protiv korupcije u državnim organima. Zadatak tog tima je žestoka borba protiv korupcije u kojoj neće biti nedodirljivih.

“Mi moramo tu bitku dobiti. Ako ne dobijemo tu bitku, mi nećemo sutra moći sigurnosnu situciju držati pod kontrolom. Sve može eskalirati“, upozorava general policije Lukač, a prenosi bh mediji.

Za dosadašnje slabe rezultate u borbi protiv korupcije Lukač optužuje, pazite sad, tužilaštva?!?

“Može policija podnijeti i podnosi na stotine kivičnih prijava ili izvještaja o počinjenim krivičnim djelima – ali to stoji u konkretnim tužlaštvima na stolu tužilaca ili u ladici, mjesecima i godinama“, ističe Lukač.

Iako su krivični zakoni zato propisali precizne rokove, oni se, tvrdi Lukač, uglavnom ne poštuju i oni zastarijevaju. Lukač napominje da BiH ne može nikada ući u EU ukoliko neiskorijeni korupciju u državnim organima.

A onda 25.09. 2013. na Federalnoj TV informacija da je Goran Zubac podnio je prijavu Uredu disciplinskog tužioca protiv Gorana Salihovića, glavnog tužioca. Jeli ovo nekakav dogovor “starih prijatelja” iz SIPA-e. Ili se naprosto konačno (po ko zna koji put) beskopromisno kreće u obračun na kriminalom i korupcijom bez obzira na Tužilaštva koja to opstruišu.

Odgovorio je i Goran Salihović glavni tužilac Tužilaštva BiH, da neće podleći pritisku, i upozorio da je lažno prijavljivanje krivično djelo.

Naravno da su mediji i obični građani sa izvjesnom podijeljenošću, ali većina sa radošću dočekali ovu vijest.

Čini se da se stvari polako ali sigurno ipak kreću naprijed i da se ona crno-bijela slika koja nam se u javnosti već nekoliko mjeseci nameće od dijela nekih medija, polagano mijenja.

Jedna od tih slika izgleda ovako, državna policija SIPA je crna, da crnja ne može da bude, državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović je anđeo da bijelji ne može da bude.

Naravno, niti je SIPA toliko crna, a da je malo pocrnila sigurno jeste, niti je Mehmedović toliko bijel, nije on to odavno.

Nameće se, prije svega bošnjačkom dijelu javnosti, kao ovo je rat patriota i neprijatelja BiH? Pa da budemo jasni niti je Mehmedović neki patriota, pitajte slobodno ljude u Tešnju šta o njemu misle, niti je SIPA neprijatelj BiH. Sve do nedavno je upravo SIPA bila svijetli primjer rada organa na nivou države BiH.

I do sada su borci i branitelji Bosne i Hercegovine bili proganjani i procesuirani, sjetite se generala rahmetli Rasima Delića, pa generala Sefera Halilovića, pa generala Envera Hadžihasanovića, pa brigadira Amira Kubure, pa i Nasera Orića, itd. itd. ..i nije se nikad dizala u medijima tolika prašina.

Šta je ovo sada?

Da li je zapravo na sceni jedno vrijeme bio tajni dogovor na relaciji Zubac-Mehmedović ili na relacija šefova Zubca i Mehmedovića ili im je naprosto jedan te isti šef, a da i “ne znaju”?.

Zbog čega ovakvo pitanje?

Pa, kome je odgovaralo petosatno “hapšenje” Mehmedovića? Ko je najviše profitirao?

To je upravo Mehmedović. On je poslije Konvencije SDA početkom ove godine praktički bio politički “mrtvac” ne samo u SDA nego generalno.

Sada se on upravo preko medija pokušao da nametne kao spasitelj Bosne i Bošnjaka od najezde “podivljalog” srpskog nacionalizma. “O Tempora, o mores!- čudnih li vremena, čudnih običaja”.

Da se vratim na početak teksta, upravo Lukač kao glavni problem ističe ono što se svjesno zanemarivalo i preko čega se svjesno prelazilo u slučaju “Mehmedović”, a to je da su tužilaštva ta koja koče i zataškavaju istrage.

Kako reče Lukač: “Može policija podnijeti i podnosi na stotine kivičnih prijava ili izvještaja o počinjenim krivičnim djelima – ali to stoji u konkretnim tužlaštvima na stolu tužilaca ili u ladici, mjesecima i godinama“.

Mediji su i svjesno prelazili preko činjenice da policija, pa samim time i SIPA, ima ovlaštenja bez naloga tužilaštva zadržati osobu 24 sata, bez obzira o kome se radilo ili o kome se radi.

Malo da naizgled skrenemo sa teme. Je li već odavno na bh sceni tipično neobavještajno rovarenje obavještajaca?

Danas u svijetu preovladavaju države u kojima postoji, odnosno funkcioniše veći broj obavještajnih službi. Njima se jedinstveno rukovodi, što znači da usklađeno izvršavaju zadatke radi zaštite nacionalne bezbjednosti od tajnih spoljnih oblika ugrožavanja. Međutim, za državu čija je vanjskopolitička djelatnost u funkciji ostvarivanja hegemonističkih ciljeva, značajniji je neobavještajni od obavještajnog djelovanja njenih obavještajnih službi.

Širok spektar raznovrsnih neobavještajnih djelatnosti ipak je moguće svesti na neke karakteristične koje obavještajne službe jedne države primjenjuju protiv druge države, prvenstveno na njenoj teritoriji (1), kao što su:

1. tajna (pokrivena) propaganda;

2. obavještajno-indoktrinarne operacije;

3. subvencionisanje pojedinaca;

4. organizovanje i izvođenje sabotažnih akcija;

5. pružanje savjeta pojedinim osobama koje su službena ili privatna lica;

6. podsticanje, organizovanje i učestvovanje u provođenju organizovanog kriminala radi podrivanja ekonomske i političke osnovice društva;

7. obuka pojedinaca i kolektiviteta za konkretnu vrstu neobavještajne aktivnosti;

8. izazivanje i podsticanje međuetničkih, međuvjerskih i sličnih napetosti;

9. izazivanjem i upravljanje krizom u državi žrtvi; …

Zašto ovolika prašina?

Pa, prvo ovo je sigurno veliki predmet? Koliko je velik još se ne zna, ali da je velik predmet vidi se iz sve ove medijske galame. Šta će iz njega izaći još će da se vidi, ali izlazi već sada mnogo toga.

Drugo, riječ je ipak o koliko toliko krupnoj političkoj ribi, da li je direktor Lukač mislio i na ovu ribu vidjet ćemo.

Treće, zato što je Mehmedović uticaj u dijelovima sudstva, tužilaštava, tajnih službi i uticaj na saradnike tajnih službi toliko “veliki i jak”, jer ko bi njega sad procesuirao ili osudio taj riskira svašta nešto, barem se takav privid stvara putem medija. (šapće se po Sarajevu koliku je cifru gospodin “patriota” izdvojio i preko koje agencije to radi).

Četvrto i možda glavno, ako se ovaj slučaj “prelomi” onda će ostali slučajevi konačno “samo od sebe” lakše krenuti, a to je ono što ovoj državi treba, oslobađanje od okova KORUPCEI I POLITIČKE MAFIJE.

Pazite, ko ima pojma o “hapšenju” Mehmedovića ? Istina je da malo ko zna detalje, sve je to površno i nedovršeno i na kraju krajeva polutačno?

Sve ovo se dešava je iz razloga i posljedica je to čime jedna država vlada, u ovom slučaju država BiH, to se ne nalazi u njenim državnim insitucijama nego u privatnim stanovima, kućama, privatnim arhivama, arhivama drugih država, naročito njenih službi (tajnih).

Sprega kriminala (ratnog i poratnog) i državnih službenika i političara je daleko veća i jača nego što to ne samo prosječan poznavalac prilika nego i dobar poznavalac prilika može da zamisli.

Igrači tajnih službi se nalaze u svim porama i struktura u Bosni i Hercegovini. Među kriminalcima, političarima, poziciji i opoziciji, sudijama, policajcima, advokatima, tužiocima, nevladinim organizacijama, novinarima i medijima, raznim biznismenima i sl.

Imate grupu ljudi koja vlada iz raznoraznih sjena i krugova moći i jako dobro pokrivaju i čuvaju svoje interese.

A Bosna ne bi bila Bosna da nema dodatne komplikacije, a to je onaj na nacionalnoj, etničkoj osnovi. Jer, čim je tužitelj srbina a tuženi bošnjak, ili tuženi srbin a sudija bošnjak, ili tužitelj hrvat a šef policije srbin, ili. . kombinacija ima bezbroj na liniji bošnjak,srbin, hrvat i policija, tužilaštvo, sud.. .odmah se diže prašina i javljaju nacionalne tenzije.

Pitanje je šta ako je direktor SIPA-e Goran Zubac stvarno ubio Bošnjaka na Ilidži ?

Ako pođemo od pretpostavke da jeste (evo tvrdimo da jeste) postavlja se normalno i logično pitanje kako to odjednom u kritičnom momentu za njega Mehmedović to zna, i to iznosi preko medija u javnost, a tome ne govori kada je isti taj Zubac prije godinu i po dana bio imenovan.

Je li zapravo istina je da tada, kada je Zubac imenovan na mjesto direktora SIPA-e, to Mehmedović nije znao, ali njegovi prijatelji iz DB-a tj. BIA-e su ga upoznali jer su takvu stvar samo i jedino oni mogli znati i zadokumentovati. Samo srbijanski DB i niko više.

Ti razni centri moći su procijenili da im Mehmedović još treba u njihovom planu razvaljivanja države Bosne, jer kome jos smeta SIPA?

Kome? Treba se sjetiti 2009. godine i gospodina sa početka teksta Dragana Lukača i Milorada Dodika i SIPE? SIPA sa ovakvim ovlaštenjima smeta onome ko nije za državu BiH, onaj ko pričom o nacionalizmu pokriva svoj kriminal, jasno je da između ostalog SIPA smeta Dodiku.

Vilijam Kejsi, nekada prvi obavještajac Amerike, umeo je iskreno da prizna da je špijunaža toliko ozbiljan posao da je ne treba prepuštati špijunima. Jer, tajna politika, tajna diplomatija i špijunaža oduvijek su bili podupirači važnih državnih poslova.

A koliko su špijunaža i špijuni bili i koliko su važni za državu i kakve intelektualne i političke sposobnosti bi trebalo da ima vrhunski agent/špijun, može se vidjeti i iz činjenice da su mnogi špijuni vremenom postali predsjednici država. Od Staljina, Jevgenija Primakova, druga TITA (agent Komiterne), Džordža Buša (starijeg) Vladimira Putina, pa do .. .neka čitaoci dopunju prema svojim saznanjima.

Za kraj još nekoliko pitanja:

Je li ovo scenarij da se jedan agent stranih službi progura “na krilima žrtve” u vrhove bošnjačke i državne politike?

Ima li najava direktora FUP-a Lukača veze sa radom SIPA-e i policija u BiH?

Je li ovo Lukač dobio neki zadatak od vrhova politika u BiH s obzirom da se članak o tome preneo i na službenoj stranici SDA BiH?

Šta znači ovo što se diže prašina oko Suda BiH i prijave koju je podnio Zubac protiv imenjaka Gorana disciplinskom tužiocu ?

Šta je to natjeralo Gorana Salihovića da za manje od 24 sata da izjavu kako neće podleći pritiscima?

Šta ćemo sa Medžidom Kreso, predsjednicom Suda BiH?

(1) Opširnije: Richelson, Jefrey T. (1985). The U.S. Intelligencw Community.

Haris Sejdić

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close