Hanes Svoboda: Beograd ne bi podržao Dodikovo otcjepljenje! Ko bi ga priznao, možda neke udaljene zemlje?!

Postoji veliki interes Evropske unije da se situacija u BiH pomakne sa mrtve tačke i svi žele iskoristiti ovu situaciju sa demonstracijama da uvjere lidere kako je neophodno postići minimum konsenzusa o budućnosti zemlje, izjavio za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Hanes Svoboda (Hannes Swoboda) austrijski političar i član Evropskog parlamenta.

On je na taj način prokomentirao sutrašnji novi dolazak komesara za proširenje EU Štefana Filea u Sarajevo, te najavu dolaska baronese Ketrin Ešton (Catherine Ashton)

– BiH je potreban bazični dogovor, a ako političari sad nemaju volju da ga postignu, sumnjam da bi se to promijenilo vanrednim izborima. Krajnje je vrijeme da se postigne dogovor o Sejdić-Finci i to je prioritet, a ne novi izbori – kaže Svoboda, prenosi Nap.ba.

Na pitanje kako postići taj „minimum konsenzusa“ kada lider manjeg entiteta Milorad Dodik pri svakom pomenu pregovora traži otcijepljenje od BiH, Svoboda odgovara da treba Dodika pitati kako to misli ostvariti.

– Dodika treba pitati šta on ustvari planira uraditi sa Republikom Srpskom. Zar misli da će Beograd žrtvovati zeleno svjetlo koje je dobio od Brisela i Vašingtona zbog njega? Bio sam nedavno u Beogradu i siguran sam da za takav korak ne bi dobio podršku. Ko bi ga priznao, možda neke udaljene zemlje, ali on se treba zapitatu šta je njegova budućnost sa takvom retorikom – oštar je Svoboda.

Ovaj član Parlamenta EU prokomentirao je i informacije da Evropska komisija, na zahtjev Hrvatske kao članice EU, vrši pritisak na bošnjačke političare da prihvati treći entitet kao opciju za reformu Federacije BiH. Svoboda smatra da to nije slučaj.

– Mislim da to nije tačno. Ali, to je pitanje za domaće vlasti. Nije do nas da namećemo nekakva riješenja zbog Hrvatske nego je do Bošnjaka i Hrvata da nađu svoje riješenje za FBiH kako bi ona bila funkcionalnija i korisnija za građane – zaključuje Svoboda.

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close