BiHPolitika

Han: Bez konkretnih rezultata nema napretka BiH ka EU

Evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je nakon sastanka sa političkim liderima u Sarajevu da je od njega zatražen povlašten status za BiH, ističući da status kandidata EU nije besplatan ručak i nešto što se može dobiti bez rezultata.

Han je istakao da je krajnje vreme da se u BiH počnu ispunjavati pitanja koja su usaglašena i ostvarivati rezultati.

“Plaši me da bi prilika mogla nestati. Podsetiću da se u septembru predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u obraćanju dotakao dinamike pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana. Naredne godine u maju Bugarska preuzima predsedavanje EU i prvi put će se od 2003. godine održati evropski samit koji je povećen perspektivama proširenja EU”, rekao je Han novinarima.

On je istakao da je neophodno iskoristiti vreme kada EU budu predsedavale Bugarska, Rumunija i Austrija koje su privržene procesu proširenja.

“Apelujem da se politički lideri drže opredeljenja i ispune obaveze koje su preuzeli još 2014. godine u pisanoj izjavi i da rade na realizaciji evropskih težnji BiH, što zaslužuje većina građana ove zemlje”, rekao je Han.

On je istakao da je tokom 2016. godine bilo dosta pozitivnog napretka u aktivnostima koje su dovele do donošenja Upitnika Evropske komisije za BiH.

“Još nekih 50-tak pitanja nije odgovoreno i predmet su političkih dogovora. Rečeno mi je da bi do januara trebalo sve da bude urađeno. Na političarima je da pronađu političko rešenje”, rekao je Han.

On je naglasio da će, ukoliko ne bude odgovora na Upitnik na vreme, kasniti i reagovanje Evropske komisije.

“Bitno je da imamo što pre pozitivno mišljenje na Upitnik, ali to zavisi od toga kada će nam odgovori biti dostavljeni. Do sada nismo dobili ništa, a bilo je dosta obećanja zbog čega očekujemo i te kako konkretne rezultate”, rekao je evropski komesar za pregovore o proširenju.

Han je rekao da očekuje da bude usvojen zakon o akcizama, strategija ruralnog razvoja i strategije u energetskom sektoru.

On je pozvao i da se u duhu evropskih vrednosti poštuju presude sudova, ističući da ne želi da komentariše odluke Haškog tribuanala.

“Mislim da bi dobar savet bio i drugim političarima da isto tako ne komentarišu presude. Mnogo je važnije da se okrenemo budućnosti. Ne kažem da nije važna prošlost i procesuiranje pred sudovima, ali treba gledati naprijed i organizovati strukture i evropsku perspektivu BiH”, dodao je Han.

Kao primer na kojem se može graditi, Han je naveo Mehanizam koordinacije kojem je trebalo neko vreme da profunkcioniše, dodajući da bi takav model trebalo koristiti u prilagođenoj formi za sva pitanja koja se tiču EU.

“Prenio sam jasnu poruku i to je bio razlog mog dolaska u Sarajevo. Nema više vremena za bilo kakve izgovore. Razumem kompleksnost ove zemlje, ali i mnoge druge zemlje imaju složene strukture. Sve je to deo nekog evropskog sazrevanja da se bavite tom kompleksnošću”, rekao je Han.

On je, zaključujući posetu BiH, rekao da nije pesimista, ali ni optimista nego realan da sačeka i vidi kakvi će biti rezultati.

 

RSE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close