Halal proizvodi tri bh. kompanije na tržištu od 220 miliona stanovnika

Halal proizvodi kompanija Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. Visoko i As Jelah uskoro bi se trebali naći na tržištima Rusije, Bjelorusije, Kazahstana i Ukrajine.
Rezultat je to ugovora o saradnji Klasa i distributera halal hrane iz Moskve.
Ugovor podrazumijeva zastupništvo, distribuciju i prodaju proizvoda As Group na tržištu koje broji gotovo 220 miliona stanovnika.
Tako bi tjestenina, vafli, čajna peciva, tradicionalni zaliveni i suhi kolači, tahanhalva, integralna brašna, duboko zamrznuti proizvodi Klasa, te brendovi “master”, “kent” i “oaza”, trebali biti distribuirani u nekoliko hiljada trgovina u Rusiji, Bjelorusiji, Kazahstanu i Ukrajini.
Vremenom bi se broj trgovina trebao povećavati, a asortiman širiti.
– Kada će prva pošiljka robe iz Klasa otići u Rusiju zavisi direktno od složene administrativne procedure. Klas je spreman prilagođavati se zahtjevima ruskog tržišta. Očekujemo da ćemo najviše posla imati na promjenama ambalaže, i registraciji proizvoda koja je obavezna za ulazak na rusko tržište – rekao je direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo Rusmir Hrvić.
Kupci iz Rusije su obišli i proizvodne pogone i uvjerili se u strogu primjenu međunarodno priznatih standarda upravljanja kvalitetom.
– Dugo smo se raspitivali i provjeravali koje su najveće prehrambene kompanije u BiH, čiji kapaciteti i način proizvodnje mogu zadovoljiti naše stroge kriterije. Nismo slučajno došli u Klas. Znamo da je ovo kompanija sa tradicijom, te da svoje poslovanje bazira na vrhunskom kvalitetu proizvoda, primjenjujući međunarodno priznate standarde upravljanja kvalitetom (ISO, HACCP i Halal). Nama treba veliki proizvođač halal proizvoda sa velikim izvoznim iskustvom i svim potrebnim izvoznim certifikatima, a to je upravo Klas – istakli su predstavnici distributerske kuće iz Moskve, te dodali da su ugovore o saradnji sklopili sa još dvije proizvodne kompanije iz BiH.
Potpisivanjem ugovora s ruskim distributerom halal hrane, otvara se mogućnost i za plasman organske hrane koju As Group planira proizvoditi, saopćeno je iz Klasa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close