Hag: Šta je bacilo mrlju na konferenciju o Srebrenici

Šta je bacilo mrlju na konferenciju o Srebrenici i ko je odgovoran za potpuni ‘bankrot’ međunarodne zajednice?

Uz Lagumdžiju, bh. delegaciju čini još i Hasan Muratović te Muhamed Duraković, Srebreničanin koji je radio za humanitarne internacionalne organizacije u Srebrenici tokom okruženja

 

Okončana je trodnevna, za javnost zatvorena, međunarodna konferencija u Hagu pod nazivom „Međunarodno odlučivanje u stoljeću genocida: Srebrenica 1993 – 1995“ u organizaciji US Holokaust memorijalnog muzeja i Hag Instituta za globalnu pravdu, piše bh. novinska agencija Patria.

 

Na skupu u Holandiji se našlo pedesetak ključnih učesnika u odlučivanju na različitim nivoima kao i eksperti koji su pripremili obilnu arhivsku dokumentaciju o genocidima.

 

Zlatko Lagumdžija, jedan od učesnika konferencije, rekao je kako je puno toga znao kada je riječ o genocidu u Srebrenici, ali u ova tri dana je, kroz otvoren dijalog i debatu sa akterima tog doba, došao do novih spoznaja, ne više samo o tome šta se desilo i ko je sve odgovoran za potpuni „bankrot“ međunarodne zajednice, već i o tome šta se može učiniti da se ovakvi zločini spriječe u budućnosti.

 

Uz Lagumdžiju, bh. delegaciju čini još i Hasan Muratović te Muhamed Duraković, Srebreničanin koji je radio za humanitarne internacionalne organizacije u Srebrenici tokom okruženja.

 

konferencija-o-srebrenici-hag

 

Danas će biti održan i otvoreni program pod nazivom „Međunarodno odlučivanje i genocid u Srebrenici“. Govorit će dr. Abiodun Williams, predsjednik Haškog instituta, Yasushi Akshi, bivši specijalni predstavnik generalnog sekretara za Jugoslaviju,1993 – 1997, Joris Voorhoeve, ministar odbrane Holandije 1994-1998, general Rupert Smith, komadant UNPRFOR-a 1995, Carl Bilt, specijalni izaslanik EU za Jugoslaviju 1995, Srebreničanin Muhamed Duraković, Cameron Hudson, direktor centra za prevenciju genocida a jedan od uvodničara bit će i Lagumdžija. Moderator jeDavid Rohde.

 

– Ono što je neupitno je ne samo činjenica da se radilo o posljednjem činu genocida u dvadesetom stoljeću, već i kolektivna svijest da su u potpunosti zakazali mehanizmi i neki ključni akteri međunarodne zajednice. Upravo istina o tim događajima nam je dala šansu da dođemo do nekih naučenih lekcija koje mogu pomoći da probamo ući u 21. stoljeće sa šansom da je „Nikad više“ moguće – rekao je Lagumždija.

 

Mrlju na konferenciju bacila je jedino činjenica da je bivši prevodilac UN-a u Srebrenici Hasan Nuhanović prvo pozvan na ovu konferenciju, a onda mu je poziv otkazan uz obrazloženje da bi se neki ljudi u njegovom prisustvu osjećali nelagodno.

 

Nuhanović je jedan od ključnih svjedoka o propustima međunarodne zajednice u Srebrenici, u kojoj je izgubio najuže članove porodice, među kojima su i njegova majka, otac i mlađi brat, piše NAP.

 

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close