Hafizović: Moramo to “ikre” vratiti u naše živote, kuće, mahale…

Znanje mora da orkestrira proces našeg individualnog i kolektivnog duhovnog narastanja. Ako toga ne bude mi ćemo možda imati ljude sa vrlo laskavim akademskim titulama, ali oni će bit samo obične ljušture u kojima ne svijetli svjetlost – kazao je akademik Rešid Hafizović.

(Fena)

U okviru redovne mjesečne tribine Naučnoistraživački institut „Ibn Sina” u Sarajevu, organizira seriju predavanja o temi „Racionalnost i religioznost”.

Prvo predavanje iz ove serije večeras je održao akademik Rešid Hafizović, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a tema je bila „Znanje je svjetlo koje osvjetljuje i dohvaća sami smisao života”.

Akademik Hafizović je mišljenja da bi se vratili znanju, moramo se vratiti prvoj zapovjedi Božijoj s kojom je islam kao završnica autentičnog religijskog monoteizma i krenuo, a to je “ikre” (ar. čitaj, uči) .

– Moramo to „ikre” vratiti u naše živote, u naše škole, kuće, naše mahale, u naš svekoliki društveni i politički i drugi ambijent.

Da to znanje zaista bude prava vrijednost koja se vidi ns svakom mogućem koraku – kazao je u izjavi za Agenciju Fena akademik Hafizović.

Podsjeća da mi danas živeći vrijednosti koje živimo, stavljamo do znanja kao da nismo razumjeli to ‘ikre’ (ar.čitaj, uči), barem pokoljenje ovoga vremena, a niti vrednujemo te vrijednosti, vrijdnosti znanja. Ono se sve više gubi iz našega života.

Za to, naglašava Hafizović, snose odgovornost, od vrtića pa nadalje, ne podjednako,  mjere njihove odgovornosti ili nadležnosti koje imaju, što idemo više ka vrhu hijerarhije, religijske, državne, političke, odgojno-obrazovne institucije, odgovornost je veća.

– Tako da ovi na vrhu moraju da pokažu najblistavije znanje, najvišu odgovornost i najviše smisla kako da podižu ljude kao ljudska bića – zaključio ja akademik Hafizović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close