Hafiz Zilko Žolja: Jedan od posljednjih kaligrafa u Visokom

Iako ima preko 80 godina hafiz Zilko je itekako aktivan kao kaligraf i nadaleko poznat u tom poslu.

Hafiz Zilko Žolja sin Ragibov rođen je 1931. godine u Gornjem Paležu kod Kiseljak. Hifz je završio pred šejhom h. hfz. Mustafa ef. Mujićem 1951. godine u rodnom Paležu.

Nakon završetka imamskog ispita zapošljava se kao imam u džematu Duhri, gdje ostaje dvije godine. Nakon toga 14 godina radi u džematu Prokos kod Fojnice, a ostatak radnog vijeka provodi u Uvorićima kod Visokog.

Hafiz Zilko je jedan od poznatijih kaligrafa u BiH i dugo vremena je radio u Medresi Osman ef. Redžović predavajući predmet kaligrafiju. “Tačno je da sam se aktivno uključio u rad Medrese još od samog početka, 1992. godine, kao povremeni predavač Kiraeta i redovni predavač Kaligrafije, u želji da učinim koliko mogu na širenju vjerskog obrazovanja”istakao je hafiz Zilko. Inače starije generacije ga itekako dobro poznaju.

Mnoge naše džamije su ukrašene njegovim levhama. Njegovi učenici su primili solidno znanje iz kaligrafije, što svjedoči činjenica da su neki od njih danas priznati kaligrafi koji izlažu samostalne izložbe.

Hafiz Zilko je bio muhafiz nekolicini hafiza. Danas živi u Uvorićima i vrlo rado svrati do rodnog Paleža i Kiseljak.

Kaligrafija (grčki kaligraphia, od kalos=lijepo i graphein=pisati) je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje.

Arapski kaligrafi imaju višestoljetnu tradiciju. Zbog zabrane slika u Kuranu koristilo se kurzivno arapsko pismo u kaligrafskoj umjetnosti kao linije, čime su nastale slike od slova, tzv. kaligrami. Naročiti oblik umjetničke arapske kaligrafije razvio se početkom 20. vijeka u Osmanskom carstvu.

defter.bosnjaci.agency

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close