Hadžiahmetović: EU integracije ključni voditelj svih ekonomskih i strukturnih reformi

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Azra Hadžiahmetović kao jedini panelista iz Bosne i Hercegovine, sudjelovala je danas na ekonomskoj konferenciji „Eaest forum Berlin“, koja je održana u Berlinu uz sudjelovanje ekonomista i nosilaca izvršnih vlasti – ministara, zamjenika ministara iz Njemačke i zemalja istočne i jugoistočne Evrope.

(Fena)

Tema konferencije bila je stvaranje zone slobodne trgovine zajedno s Evropskom unijom od regiona Portugala, pa do praktično Vladivostoka kreiranjem širokog prostora zone slobodne trgovine što je inicirano kao ideja prije desetak godina – izjavila je Agenciji FENA prof. Hadžiahmetović.

Dodala je da se od prošle godine kada je Rusija postala članica Svjetske trgovinske organizacije radilo dosta na pripremi ovoga skupa da bi se čula mišljenja o refleksijama eventualnog kreiranja takve zone i na ekonomiju Evropske unije, ali i zemalja istočne Evrope posebno regiona jugoistočne Evrope.

Zastupnica Parlamenta BiH Azra Hadžiahmetović je bila zamoljena od organizatora da pripremi temu o refleksijama dužničke krize u evrozoni na regiju jugoistočne Evrope u kontekstu privlačenja stranih investicija – javnih i privatnih investicija u zemlje regije i njeno izlaganje je bilo fokusirano na te zemlje posebno u kontekstu krize i njenih efekata.

Profesorica Hadžiahmetović je u izlaganju posebno apostrofirala fiskalni debalans u zemljama regije te narušavanje uobičajenih ekonomskih standarda i makroekonomske stabilnosti u nekim zemljama regije.

-EU integracija je ključni voditelj svih ekonomskih i strukturnih reformi za svih preostalih šest zemalja koje su u procesu približavanja Evropskoj uniji, ali i finansijskih prilagođavanja i privlačenja stranih investicija – kazala je Hadžiahmetović.

Profesorica Hadžiahmetović je posebno, u kontekstu efekata dužničke krize u evrozoni na zemlje regije, skrenula pozornost na to koliko je regija trgovinom, stranim investicijama, stranim bankama i doznakama – svim ključnim elementima u svojim ekonomijama  – upućena i osjetljiva od promjena u Evropskoj uniji tako da i zemlje regije plaćaju cijenu dužničke krize u evrozoni.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close