-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Guardian: EU iza kulisa radi na ‘ispravljanju Inzckovog zakona’

Ugledni list Guardian u svojoj analizi stanja u BiH navodi da zvaničnici EU iza zatvorenih vrata rade na modificiranju zakona koji je nametnu bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Visoki zvaničnici EU rade iza kulisa na “ispravljanju” novog zakona u Bosni i Hercegovini (BiH) koji kriminalizuje poricanje genocida nad 8.000 Muslimana u Srebrenici, nakon što su privatno zaključili da bi mogao izazvati ponovno rasplamsavanje novog regionalnog sukoba.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, optužen je da posljednjih mjeseci pokušava razbiti zemlju povlačenjem njenog srpskog dijela iz državnih institucija.

Dodikove poteze da vrati ovlasti osudila je međunarodna zajednica ali objavljeni zapisnici otkrivaju da je evropski komesar za proširenje Olivér Várhelyi zaključio da je Inzkov zakon odgovoran za trenutnu krizu .

Tokom sastanka sa delegacijom EU u Bosni, Várhelyi – koji je odgovoran za jačanje odnosa bloka sa BiH – dao je „iskrenu ocjenu“ da je Inzko „kriv za trenutnu političku krizu“ u zemlji i „delegitimizaciju“ ured visokog predstavnika.

„Iako se Inzkovi amandmani ne mogu osporiti sa stanovišta suštine zakona, činjenica da su nametnuti posljednjeg dana mandata visokog predstavnika Inzka bila je problematična“, navodi se u zapisniku kako je Várhelyi rekao na sastanku 25. novembra.

“Pogotovo zato što je to bila važna odluka, trebala je biti zasnovana na temeljnoj debati u kojoj su svi bili prisutni. Pitanje je sada bilo kako to ispraviti.”

Várhelyi, Mađar blizak desničarskom premijeru svoje zemlje Viktoru Orbanu, rekao je svojim kolegama zvaničnicima EU da je rukovodstvo bosanskih muslimana signaliziralo spremnost da se ovo pitanje riješi usvajanjem novog zakona koji bi Dodika i Republiku Srpsku mogao vratiti u institucije.

U zapisniku se vidi da je Várhelyi rekao da vjeruje da postoji izlaz iz trenutne krize i da je odobrio posebnu sjednicu Narodne Skupštine Republike Srpske 10. decembra na kojoj su članovi podržali rezoluciju kojom se podržava vraćanje ovlaštenja entitetu.

Njegov uslov je, međutim, bio da se zakon koji se traži da se državi vrate ovlaštenja u oblasti poreske uprave, pravosuđa, obaveštajne službe, pa čak i vojske, kako bi se stvorile srpske snage, odloži za šest meseci kako bi se omogućilo vreme za pregovore.

Várhelyi je rekao da je postupanje sa zakonom o genocidu od vitalnog značaja kako bi Dodik priznao Inzkovog nasljednika, Christiana Schmidta iz Njemačke, koji je rekao da se region suočava sa najvećom krizom u posljednjih četvrt stoljeća, piše Guardian.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close