‘Grijesi’ novoodabranih američkih čelnika: Hagel kontroverzan, Brennanov grijeh ‘waterboarding’

Brennan, kojeg je Obama imenovao za direktora CIA-e, iza sebe ima bogato obavještajno iskustvo, donekle zasjenjeno spornim sudjelovanjem u agresivnim metodama ispitivanja terorista…

Bivši republikanski senator Chuck Hagel, kojeg je američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak imenovao novim ministrom obrane što još treba potvrditi Senat, u Pentagon donosi borbeno iskustvo iz Vijetnama, kritičnost prema američkoj politici u Afganistanu i napetosti u odnosima s vlastitom strankom, pišu američki mediji.

John Brennan, kojeg je Obama imenovao za direktora CIA-e, iza sebe ima bogato obavještajno iskustvo, donekle zasjenjeno spornim sudjelovanjem u agresivnim metodama ispitivanja osumnjičenih terorista. Hagel je na Capitol Hillu stekao reputaciju neovisnog senatora, spremnog zauzeti kontroverzne stavove, pa i suprotne onima koje dijele njegovi kolege republikanci. Stoga se nekoliko vodećih republikanskih zastupnika već usprotivilo njegovoj nominaciji koju je predsjednik Barack Obama službeno objavio u ponedjeljak navečer, prenosi CNN.

Ako Senat potvrdi njegovu nominaciju, glavni Obamin savjetnik za vojna pitanja postat će čovjek koji je jednom prikom rekao da je zbog iskustva u Vijetnamu spreman učiniti sve kako bi spriječio rat. Kao zastupnik u Senatu, Hagel se protivio slanju vojnika u Irak i Afganistan. Kritičari ga opisuju kao suviše miroljubivog, pristaše kao umjerenog političara u vojnim pitanjima, dok se on sam naziva pacifistom. ”Ja sam tvrdokorni realist. Razumijem svijet onakav kakav jest. No, rat je užasna stvar. Tu nema slave, samo patnje”, rekao je Hagel u svojoj biografiji iz 2006.

Kao senator, Hagel je glasovao protiv sankcija Iranu uz obrazloženje da je radije za izravne pregovore. Također je podupirao pregovore s Hamasom, militantnim palestinskim pokretom i davao brojne izjave koje su kritičari ocijenili kao nedostatak potpore Izraelu, dugogodišnjem i snažnom američkom savezniku na Bliskom istoku. Hagel je podupirao staru politiku Pentagona “Don’t Ask, Don’t Tell” prema gay vojnicima, a na udaru gay aktivista našao se 1998. kada je doveo u pitanje može li američki veleposlanik postati netko tko je “neskriveni i agresivni gay”, za što se naknadno ispričao, piše CNN.

Na mjesto šefa CIA-e trebao bi doći John Brennan, čovjek s 25-godišnjm stažom u američkoj obavještajnoj službi i zamjenik predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost. Po pisanju portala Politico, bio je duboko uključen u Obaminu politiku agresivne uporabe bespilotnih letjelica protiv terorista u Pakistanu, Jemenu, Somaliji i drugdje. Spominjao se kao mogući kandidat za šefa CIA-e na kraju prvog Obaminog mandata, ali ispao iz utrke nakon što su ga liberali optužili da je sudjelovao u ispitivanju osumnjičenih terorista “waterboardingom” – simulacijom pogubljenja utapanjem i drugim agresivnim metodama u mandatu bivšeg predsjednika Georgea Busha.

U pokušaju da umiri aktiviste za ljudska prava i ostale koji su prije četiri godine bili protiv Brennana, Bijela kuća izdala je priopćenje u kojem stoji kako se zauzimao za to da se borba protiv terorizma pažljivo kontrolira, provodi u skladu s pravnim načelima i bude što transparentnija. Prije dolaska na mjesto Obamina savjetnika u kampanji 2008., Brennan je više od 20 godina bio analitičar u CIA-i i šef agencijske ispostave u Saudijskoj Arabiji.

U Bushevu mandatu obavljao je dužnost zamjenika izvršnog direktora CIA-e, a kasnije direktora Nacionalnog centra za protuterorizam, navodi Politico.

Poslovni.hr/Hina

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close