-TopSLIDEBiHOpćine BiHPolitika

Gradsko vijeće Zenica dalo saglasnost Kasumoviću da se deblokira račun RMU Zenica

Gradsko vijeće Zenice razmatralo je problematiku rudara zeničkih rudnika, a u cilju podrške rudarima koji zbog neisplaćene plate za februar i toplog obroka za januar protestuju ispred zgrade Gradske uprave Zenica.

Vijeće je bez rasprave podržalo zaključak kojim Gradsko vijeće Zenica daje podršku rudarima rudnika RMU Zenica u njihovom nastojanju da se status rudnika i njihov status riješi u što kraćem roku, zatim da Gradsko vijeće daje saglasnost Gradonačelniku i Gradskoj upravi da u što kraćem roku izvrši deblokadu računa RMU Zenica te da Gradsko vijeće uputi zahtjev Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Upravi Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da u roku od 30 dana iznađu rješenje kako bi RMU Zenica izmirio svoje obaveze prema Gradu Zenica.

RMU Zenica je, naime, za zatezne kamate za ranije isplaćeni dug, dužna Gradu Zenica oko 3.000.000 KM. Grupa rudara okupila se ispred Gradske uprave gdje namjeravaju provesti noć. 

– Evidentno je da mi možemo kazati da nismo ni iznenađeni što je to tako, jer da se htjelo pravovremeno tražiti kvalitetno rješenje za ovu problematiku moglo se naći, a da se ne dešava ovo što se dešavalo danas. Međutim, mi smo potpuno odlučni – kazao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika u rudnicima FBiH Sinan Husić, koji je najavio nastavak borbe za deblokadu računa te isplatu plaće zeničkim rudarima.

Smatra da je prijedlog Sindikata, koji je jučer proslijeđen na sve adrese koje su upućene u ovu problematiku, korektan,  konstruktivan i kvalitetan te još jednom poziva gradonačelnika Zenice da se očituje po zaključcima Gradskog vijeća Zenica sa današnje sjednice. 

– Mi odavde ne idemo dok ne čujemo šta Kasumović kaže po pitanju ovih zaključaka. Nažalost, GV nije imalo kapacitet da pristupi usvajanju odluka. Usvojeni su zaključci – napomenuo je Husić.

Da bi kompletirali proces, dodao, na ove je zaključke potrebna i saglasnost Fuada Kasumovića. 

Rudari su zadovoljni što su vijećnici iskazali jednoglasan stav po pitanju zaključaka vezanih za rješavanje problematike u RMU Zenica.

Husić navodi da će tokom noći odlučiti da li će sutra na proteste ponovo pozvati i radnike iz drugih rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close