Građanima BiH za ulazak u Hrvatsku neće trebati vize

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) RH u Zagrebu službeno je za Oslobođenje potvrdilo kako nema saznanja o informacijama na temelju kojih u hrvatskom medijskom prostoru kruži vijest da će nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije 1. jula ove godine za državljane BiH navodno biti ukinuta dosadašnja mogućnost prelaska granice s osobnim iskaznicama.

Oslobođenje

Ovu vijest, doduše neslužbenu, lansirao je jedan riječki dnevni list u izdanju od ponedjeljka, a u istom napisu podsjeća se da Hrvatska jeste zatražila od EU nastavak dosadašnjeg režima za državljane BiH i nakon 1. jula, no da za takvu odluku pristanak moraju dati sve zemlje članice te list, citirajući svoj anonimni izvor, tvrdi da se takvo što gotovo sigurno neće dogoditi.

– Hrvatska je uputila prijedlog, putem irskog predsjedništva, da se državljanima BiH omogući prelazak granice samo s osobnom iskaznicom i nakon ulaska Hrvatske u EU, no, s obzirom na to da još traju razgovori, ne bismo htjeli spekulirati o tome. Nije nam poznato na osnovu kojih informacija pojedini mediji iznose zaključke s tim i vezi, ističe se iz MVEP-a našem listu te pojašnjava kako svi državljani BiH koji imaju bh. biometrijsku putovnicu neće trebati vize.

MVEP je potvrdio za naš list da su Hrvatska i BiH načelno usuglasile tekstove novog ugovora o graničnim prijelazima te novog sporazuma o pograničnom prometu, kako bi se olakšao život građanima koji žive uz državnu granicu, a u skladu s pravilima EU. Njihovo potpisivanje očekuje se krajem maja ili početkom juna.

O uvjetima za dobivanje pogranične propusnice u MVEP-u kažu slijedeće: “Uvjet za dobivanje nove pogranične propusnice su neprekinuto jednogodišnje boravište u pograničnom području i poveznica sa susjednim pograničnim područjem, naprimjer, radno mjesto, zemljište koje se obrađuje, škola, a ova poveznica mora se dokazati npr. izvatkom iz zemljišnih knjiga, radnom knjižicom, potvrdom o pohađanju škole, a kako bi se opravdala potreba čestog prelaženja granice.”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close