Građani odsutni na 12 mjeseci iz BiH ne ulaze u ukupan broj stanovnika

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kazao je kako građani BiH, koji borave duže od 12 mjeseci izvan zemlje, neće biti ubrojani u ukupan broj stanovnika te zemlje u okviru rezultata predstojećeg popisa stanovništva, prenosi agencija Anadolija (AA).

“Popis dijaspore je zaseban popis koji će se provesti u BiH. Osobe koje su odsutne 12 mjeseci iz BiH ne ulaze u ukupan broj stanovnika, jer oni su već popisani u zemljama u kojima borave. Tada bi imali dupli broj popisanih osoba”, pojasnio je Milinović.

Osobe koje su odsutne duže od 12 mjeseci iz BiH neće ući u ukupan broj stanovništva BiH, bez obzira je li odsustvo službeno ili privatno i svi će se morati popisati preko formulara Agencije za statistiku BiH.

“Kritični momenat popisa je 30. septembra u ponoć. U tom momentu mi promatramo sve osobe u BiH. Djeca koja se rode poslije ponoći neće ući u ukupan broj stanovnika”, izjavio je Milinović.

Direktor Agencije za statistiku BiH kazao je da je to praksa u svim drugim državama prema regulativi 763 Evropske komisije i da je ovaj standard preporuka Ujedinjenih nacija koje su prihvatile sve zemlje svijeta. Također, stranci koji rade duže od godinu dana u BiH, bit će uključeni u ukupan broj stanovništva BiH, osim diplomata i njihovih porodica.

“U RS-u su formirana u svim općinama popisna povjerenstva. U FBiH, prema zadnjim informacijama koje ja imam, ostale su četiri općine u kojima nisu formirana popisna povjerenstva. Imamo oko 50.000 prijavljenih kandidata, što za popisivače, što za općinske instruktore”, rekao je on.

Milinović je kazao da će se dijaspora moći prijaviti putem službene internet stranice agencije, ispuniti formulare i poslati ih poštom. On je rekao da će formulari biti postavljeni na web stranicu Agencije za statistiku već u osmom mjesecu, ali da će se popis odvijati u periodu u kojem je predviđen.

Prema usvojenim izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Popis će se vršiti u periodu od 01. do 15. oktobra 2013. godine, sa stanjem na dan 30. septembar 2013. godine u u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa.

Foto: Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close