Jesmo li dotakli dno ili je ovo samo surova realnost

Klupski fudbal u BiH je sahranjen, ovo je krah – kazao je nakon ispadanja Sarajeva od Kukesija Faruk Hadžibegić.

Jesmo li smo stvarno dotakli dno ili proživljavamo surovu realnost koja se i na fudbal odražava, pitali smo neke od naših fudbalskih asova, danas trenera.

I kao što je Hadžibegić vjerovatno malo u afektu i “na prvu” reagirao, budući da je legenda Sarajeva i čovjek koji je emotivno vezan za taj klub, neutralac Meho Kodro mnogo je veći optimista, da ne kažemo oportunista.

 Kvalitetnija liga

– Ne mislim da su naši klubovi krahirali i dotakli dno. Mislim da su se stvari u odnosu na prije dvije-tri godine umnogome promijenile, ono što je bilo loše pokušava se iskorijeniti, a igra i liga postaju kvalitetnije. Nije to toliko daleko od Evrope koliko možda ispadanje naših klubova sugeriše.

Gledao sam utakmicu drugog pretkola Lige prvaka između Željezničara i Viktorije, velika razlika u kvalitetu se ne vidi. Postoji, ali nije ogromna. Pogotovo ako znamo da je Viktorija mnogo organiziraniji klub, bogatiji, s iskusnijim i skupljim igračima.

Za mene taj poraz od Čeha nije tragedija, kao ni poraz Sarajeva, koje nije imalo sreće. Desi se nekad da ispadnete od slabijeg protivnika, ali to nije pravilo – govori Kodro i optimistički najavljuje kako osjeća da će u narednim godinama doći još bolji dani za bh. fudbal.

– Krenulo se u ozdravljenje, treba samo nastaviti mukotrpno raditi. Poznato je da smo rasadnik talenata i imajući to u vidu, uz razvoj infrastrukture, što je, prema meni, najbitnije, te ulaganje u omladinske pogone, edukaciju trenera, mislim da ćemo ubrzo biti još bliže evropskim standardima.

Mišljenje blisko Kodrinom ima i nekadašnji fudbaler Željezničara koji trenutno živi i radi u Holandiji Edin Ćurić. On ne smatra da se bh. fudbal približava evropskom, već naprotiv, da kvalitet fudbala u od nas manje razvijenim fudbalskim zemljama sustiže naš. No, slažu se u jednom:

 Rad s mladima

– Treba raditi s mladima, mnogo više nego što se danas radi. I treba krenuti ispočetka. Ako nešto što radite ne valja, a posljednji rezultati naših klubova to sugerišu, treba se zapitati “šta to radimo pogrešno” i napraviti presjek, krenuti od nule. Vidio sam da se kod nas omladinske škole prvenstveno orijentišu na kvantitet, a ne na kvalitet.

To je razumljivo, jer žele siguran izvor sredstava. No, u Evropi skauti, treneri, stručnjaci zaduženi za to, od svih tih igrača procijene ko bi, zaista, moga biti dobar igrač i onda se mnogo vremena posvećuje individualnom radu s njima. No, treba biti i realan. Sport, fudbal u našoj zemlji je odraz cjelokupne situacije, teškog ekonomskog i svakog drugog stanja u državi. Uslovi u kojima klubovi rade su očajni.

Ljudi sastavljaju kraj s krajem, traže se privremena rješenja, nema novca, krpi se, improvizira i u takvim okolnostima teško je nešto očekivati. Daleko smo mi još i od srednjeg “staleža” fudbalske Evrope – elaborira Ćurić.

– 8 utakmica u drugom pretkolu Lige prvaka, odnosno Evropske lige, odigrali su bh. klubovi

– 5 poraza su doživjeli, uz 2 remija (Sarajevo i Zrinjski protiv Kukesija i Boteva, kod kuće) i samo 1 pobjede (Široki Brijeg protiv Irtiša)

– 1 klub je prošao, Široki protiv anonimnih Kazahstanaca

 Baždarević: Prije deset
godina isto su me pitali

– Kada sam vidio broj iz Sarajeva, odmah sam znao šta ćete me pitati – kazao je Mehmed Baždarević jučer nakon što nam se javio iz Francuske.

– Jesmo li doživjeli krah? Teško je meni pričati odavde, niti želim pametovati, da me ne bi pogrešno shvatili, ali mene su isto pitali i prije deset godina i prije pet i evo sada, a malo se šta promijenilo svih tih godina. Gledao sam Želju protiv Čeha s dva francuska trenera i ključna stvar oko koje smo se složili je da smo fizički, atletski nesposobni odgovoriti evropskim zahtjevima.

Kad ekipa nije tehnički jaka, ona mora fizičkom spremom i agresivnošću to nadoknaditi. To je danas osnova i najlakše je ekipu pripremiti u tom segmentu. Međutim to se ne radi za tri mjeseca, potrebno je mnogo više. Treneri trebaju imati uvida koliko ko trči, kada, da li u pravo vrijeme i u pravom smjeru – govori sa stručnog aspekta Baždarević i dodaje:

– Mislim da nismo doživjeli krah, jer ni u prošlosti se nismo isticali nekim vajnim rezultatima, tek u nekoliko izuzetaka. Ne krivim, međutim, nikoga, za poboljšanje treba bolja infrastruktura, bolji uslovi te regularnija i kvalitetnija liga koja će pripremiti igrače za evropska natjecanja. Imamo talentovane igrače, dobre trenere, samo nemamo dobar rad. A slažem se s Farukom, ovo što bh. klubovi igraju nije uopće Evropa – smatra Meša.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close