Građani BiH žive najlošije na Balkanu: I u Albaniji je bolje….

Indeks uzima u obzir 142 zemlje što predstavlja više od 96 posto svjetske populacije i 99 posto BDP-a 86. mjesto na ljestvici pokazuje da je BiH najgora u regiji

Britanski institut “Legatum” objavio je najnoviji indeks prosperiteta za 2015. godinu kojim se ocjenjuju razvoj i napredak u 142 zemlje svijeta. Bosna i Hercegovina je na 86. mjestu, što je svrstava na mjesto najlošije rangirane na Balkanu, piše Večernji list BiH

 

Slovenija najbolje rangirana

 

Što se tiče Balkana, najbolje je pozicionirana Hrvatska koja se nalazi na 53. mjestu, slijedi je Crna Gora na 60. mjestu, potom Makedonija na 65. mjestu. Ispred BiH su i Srbija na 73. mjestu te Albanija na 83. mjestu. Norvežani su sedmu godinu zaredom na vrhu liste britanskog instituta. Nakon Norveške slijede Švajcarska i Danska, dok su na dnu liste Haiti, Avganistan i Srednjoafrička Republika.

 

Od zemalja šire regije najbolje je rangirana Slovenija, koja se nalazi na 25. mjestu, a prati je Slovačka koja se nalazi na 35. mjestu. Mađarska je 45., Grčka 49., Rumunjska 50., a Bugarska je na 51. mjestu po prosperitetu. Indeks prosperiteta se koristi kao pouzdan izvor u istraživanjima o razvoju i ekonomskom progresu koji postižu zemlje.

 

Opsežna studija britanskog instituta “Legatum” pruža uvid u stupanj prosperiteta zemalja svijeta kao i u ekonomske i socijalne promjene diljem svijeta.

 

Ovo istraživanje uzima u obzir 142 zemlje, što predstavlja više od 96 posto svjetske populacije i 99 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda.

 

Samo Grčka lošija

 

Rezulati su prikupljeni na osnovi varijabli (ekonomskih, poduzetničkih, upravljačkih, obrazovnih, osobne slobode, zdravstva, sigurnosti i društvenog kapitala) o prosperitetu zemlje.

 

Koliko je Bosna i Hercegovina “nepoželjna” zemlja za život, govore i podaci Business Insidera koji donosi ekonomske i geopolitičke uzroke koji su doveli do visokih stopa nezaposlenosti u 47 zemalja, a upozorava i na neke od većih regionalnih i globalnih trendova u tom pogledu. Bosna i Hercegovina je “srebrna” na listi sa stopom nezaposlenosti mladih koja iznosi 60,2 posto, gora od BiH samo je Grčka.

 

Na popisu se našlo 47 zemalja, od Libije sa stopom nezaposlenosti mladih od 24,5 posto, pa sve do Grčke sa stopom nezaposlenosti od 64,8 posto . “Posao u privatnom sektoru u Bosni u Hercegovini najčešće nudi male plaće i loše radne uvjete, a radnici su podložni izrabljivanju.

 

S obzirom na to da veliki broj ljudi konstantno traži posao, zaposlenici su svjesni da poslodavac svakog trenutka može bilo kome uručiti otkaz. Pored velike nezaposlenosti mladih, Bosna i Hercegovina ima veliki problem odljeva mozgova”, stoji u izvješću Business Insidera.*

 

(Vecernji.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close