Građani BiH i dalje će plaćati najskuplje lijekove u regionu!

Iako je najavljeno da će od 3. maja cijene lijekova za građane BiH biti niže i do deset posto, to se još nije desilo. I ne samo to, bh. građani, prema relevantnim procjenama, plaćaju najskuplje lijekove u regionu, a i šire!

Direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša kazala je za “Avaz” da je ova institucija napravila izmjene Pravilnika o reguliranju maksimalne cijene lijekova na bh. tržištu, ali da ga Vijeće ministara BiH još ne uvrštava na dnevni red.

– Izmjene pravilnika nužne su kako bi se napravio obračun maksimalnih veleprodajnih cijena lijekova. S druge strane, obaveza Agencije bila je da napravi jedinstvenu esencijalnu listu lijekova na nivou BiH, koju bih ja proslijedila entitetskim ministrima zdravstva da se usaglase, pa da to onda ide na Vijeće ministara BiH. Ali, taj posao još nije završila nadležna Komisija za lijekove – kazala je Grubiša.

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH dr. Mirsad Đugum rekao je za naš list da je još od 2009. godine trebalo napraviti jedinstvenu listu lijekova. Podsjetio je da je, kao državni poslanik, ovo pitanje potencirao nebrojeno puta. Budući da to nije napravljeno, kako ističe, danas imamo situaciju da se cijene nekih lijekova u nekim kantonima u FBiH razlikuju i do 50 posto.

– Pojedini lijekovi, čije se cijene razlikuju u entitetima, čak su tri puta skuplji nego u Srbiji – istakao je Đugum.

Podvlači da se, pored zakonske regulative na državnom nivou, ne može ostaviti entitetima da se oni s proizvođačima lijekova dogovore o cijenama, što ne može biti u interesu građana.

Pravilnik o maksimalnim dozvoljenim cijenama

O tome koliko država vodi brigu o oblasti lijekova govori i činjenice da je direktoru i zamjeniku direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao i Stručnom vijeću ove institucije, istekao mandat još u decembru 2012.

Član Stručnog vijeća i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Lazar Prodanović tvrdi da ne treba donijeti jedinstvenu listu lijekova na nivou BiH, ali je mišljenja da hitno treba primjenjivati Pravilnik o maksimalnim dozvoljenim cijenama lijekova, kojeg bi se, kako kaže, morale pridržavati sve farmaceutske kuće.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close