Grabar-Kitarović: Uslov za trajni mir i sigurnost u BiH je članstvo u EU i NATO savezu

– Bosnu i Hercegovinu vidim kao članicu Evropske unije (EU) i NATO saveza i to što je moguće prije – naglasila je danas u Banjoj Luci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

-To je uvjet za trajni mir, sigurost i opstojnost svih naroda na ovim prostorima – rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima, nakon sastanka s biskupom banjalučkim Franjom Komaricom.

 

Ona je dodala da, osim što se zalaže za europski i eurotalanski put BiH, želi i jednakopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH.

 

-Ove godine, kada obilježavamo 20. obljetnicu “Dejtona“, vidim prigodu da se nastavi s institucionalnom nadogradnjom kako bi se doista osigurala jednakopravnost svih naroda. Meni kao hrvatskoj predsjednici posebna je briga položaj hrvatskog naroda u BiH i njihova opstojnost, opstanak i ostanak na ovim prostorima za šta treba stvoriti mnoge preduvjete. Nažalost, pola Hrvata je otišlo iz BiH u odnosu na prijeratne brojke – ukazala je.

 

Da bi se ostvarili uvjeti za ostanak neophodne su, dodala je, ne samo političke, već i gospodarske i sigurnosne prilike i razvoj.

 

Stoga je, kako je istakla, s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikomrazgovarala o mnogim konkretnim projektima infrastrukture, povezivanja prometnog, energetskog i svakog drugog sektora, a nada se i gospodarskim projektima, jer vidi da ovaj dio BiH prirodno gravitira prema Hrvatskoj kada je riječ o gospodarskoj i svakoj drugoj saradnji.

 

Istakla je da bi željela da se unaprijedi položaj Hrvata na ovim prostorima te da se to odražava kroz njihov povratak u prijeratne domovine.

 

Grabar-Kitarović ističe da nije u potpunosti zadovoljna koliko Hrvatska čini za Hrvate u BiH te misli da se mora povećati novčana i druga pomoć te stvoriti uvjeti za njihov povratak, koji je ipak složeno pitanje i zahtjeva da se za to ostvare određene pretpostavke.

 

Dodala je i da želi da tome i sama doprinese.

 

Grabar-Kitarović je danas u Banjoj Luci razgovarala s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom te u pratnji biskupa Franje Komarice posjetila Katolički školski centar u Banjoj Luci, a najavila je novu skoru posjetu.

 

(FENA/dh)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close