Govorom tijela uglavnom radite ovih pet pogrešaka u poslovnoj interakciji

Oprezno ako ne želite nesrazmjer između govora tijela i željenog dojma

Komunikacija između ljudi nije samo verbalna, ona uključuje mimiku lica i pokrete. Tih neverbalnih znakova vrlo često nismo svjesni i znaju otkriti o nama više nego što bismo htjeli podijeliti.
Zbog toga budite oprezni kako koristite tijelo u izražavanju ako ne želite imati nesrazmjer između govora tijela i dojma kojeg želite postići.

 

Stručnjaci već desetljećima proučavaju ljudski govor tijela i znakove koje nesvjesno dajemo. Evo najuobičajenijih pogrešaka koje bi trebalo izbjegavati da pred drugima, pogotovo poslovnim suradnicima, ostavili željenu sliku.

 

1. Izbjegavanje gledanja u oči

Kada govorite ispred auditorija ili suradnika, izbjegavanje kontakta očima čini vas neprofesionalnim. Pokazuje nedostatak samopouzdanja, ili interesa ili znanja o temi o kojoj govorite. Drugi to mogu tumačiti kao da nešto skrivate. Da biste izbjegli da vas na taj način percipiraju, uvijek gledajte u oči, osobito kada iznosite zaključke. Kada govori netko drugi, lagano nakrivite glavu da pokažete da zainteresirano slušate.

 

2. Korištenje ruku

Ako prekrižite ruke pokazujete da niste otvoreni prema drugima i čini se da se želite distancirati. Ovo se doživljava kao obrambena pozicija. Da bi drugima pokazali tople, pozitivne osjećaje, nemojte prekrižiti ruke. Sjedite li, držite ruke na stolu.

 

3. Gledanje na sat

Provjeravanje koliko je sati svakih nekoliko minuta, drugima daje osjećaj da vam se žuri ili da bi radije bili negdje drugdje. To je pokazivanje nepoštovanja prema sugovornicima i nestrpljenja da se što prije ode. Kada ste na sastanku ili govorite suradnicima, ne gledajte na sat prečesto.

 

4. Držanje tijela

Držanje tijela, kao što su spuštena ramena ili uvučen vrat, pognuta glava, pokazuju da niste zainteresirani što se oko vas zbiva i da vam je dosadno. Uvijek sjedite uspravno kada sa nekim razgovarate. Glavu držite visoko. To pokazuje da imate povjerenja u sebe i da ste profesionalni.
5. Rukovanje

Mlitavi stisak ruke pokazuje da vam nedostaje samopuzdanje i da vam nije stalo do osobe s kojom se rukujete. Pokušajte pozdravljati ljude čvrstim stiskom ruke, naravno ne prečvrstim jer se to smatra agresivnim ponašanjem. Pokušajte naći ravnotežu.

 

 

(telegraf.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close