Gotovina – lopov, a ne zločinac!

Dakle, poštujući odluke suda, kako to već dolikuje demokraciji, možemo konačno, bez bojazni da će nas netko prozivati, napraviti transparent sa natpisom kao u naslovu. Prema pravosnažnoj sudskoj odluci general Ante Gotovina nije zločinac, nego je prema tri pravomoćne presude lopov, otmičar i iznuđivač. Doduše, samo je jednu kaznu odležao u zatvoru, druge dvije je izbjegao bježanjem iz Francuske direktno u Hrvatsku vojsku kojoj je svaki čovjek 1991. bio dobrodošao, pa i višestruko osuđivani međunarodni kriminalac. Ono što je međutim važno je da oslobađanje Gotovine od strane jednoga suda, nije pokvarilo našu percepciju o Gotovini zahvaljujući drugim sudovima. Kad već nije zločinac, barem je lopov. A to je dovoljno da bude heroj.

 

Jer oduvijek se u narodu, tlačenom od strane svih i svakog tko ga je stigao tlačiti, smatralo ljude koji su sa one strane zakona za svojevrsne heroje. Pa su tako još uskoci i hajduci, notorni pljačkaši i ubojice za vlastitu korist, kasnije postajali junaci udžbenika, borci protiv omraženih tlačitelja i pozitivni likovi nacionalne historije. I sad da ne nabrajam dalje sve probisvjete poput Zrinskih, Frankopana ili pak Jelačića koji su također postali novopozitivci, dovoljno je spomenuti da u naslonjaču pred tv ekranom narod vrlo često navija za pljačkaše i ostale odmetnike u raznim filmovima nastalim kao plod mašte nekog iskusnog scenarista ili pisca. Pa ako se još pojavi neki istiniti pljačkaš za kog možemo navijati, kud ćeš veće sreće za napaćeni narod.

 

Tako je, kako i dolikuje našoj povijesti, lopov postao heroj dana, tjedna, mjeseca, a kako je kraj godine blizu, očigledno će obilježiti i godišnje izbore za sve i svašta, te će se povijest još jednom nasmijati tradicionalnim vrijednostima i ostaviti jednog notornog lopova budućim generacijama kao uzor časti, poštenja, požrtvovnosti i domoljublja. Ovo domoljublje je čak i višeslojno, jer osim što se borio za Hrvatsku, Gotovina, kako mi jedan prijatelj mrtav hladan danas bez krzmanja reče, nije krao po Hrvatskoj, a to što je radio po Francuskoj, nek rješava s francuskim pravosuđem. Dakle, u Hrvatskoj on je nesumnjivo heroj, jer osim što se borio za nju, on je usput otimao dragulje Francuzima koji su nas tlačili još za Napoleona, i naravno da će mu to jednoga dana u udžbenicima biti dodatni plus.

Jedina mrlja na besprijekornom generalovom imidžu je što je oslobođen optužbe za protjerivanje Srba, jer kako je rekao i sam predsjednik Tuđman, trajno rješenje remetilačkog faktora je najveći uspjeh „Oluje“. A taj politički sud u Haagu, kako su ga do ove presude bez iznimke nazivali svi veliki domoljubi, uskratio je generalu zasluge za to i učinio ga tek pariškim lopovom. No, ne sumnjajmo da će udžbenici jedne buduće Hrvatske ispraviti ovu nepravdu i prepoznati generalovu ulogu u izliječenju kancerogenog tkiva na hrvatskom biću, te da će i te zasluge pripisati njemu, a Hašku presudu nazvati trulim političkim kompromisom. Dosadašnji povijesni udžbenici ne ostavljaju mjesta sumnji da će zaista tako i biti.

 

Vezano: Gotovina: Počinio zločin pa prešao u HV

 

|nemresbilivit.bloger.hr|

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close