BiHPolitika

Goražde: Obilježena 25. godišnjica od početka opsade

Dani kada su nenaoružani branitelji cijelom svijetu pokazali da je srce jače od čelika 

Prošlo je 25 godina otkako je prva granata, ispaljena na zgradu Općine, najavila opći napad na Goražde i početak opsade, koja je trajala 1.336 dana.

Uvod u agresiju na jedini slobodan grad na Drini bio je prekid u isporuci struje, vode, svih veza sa svijetom, pa je ubrzo za otpor stanovnika opkoljenog grada, slabo naoružanih građana u gradu bez hrane, hirurga i lijekova, čuo cijeli svijet.

Troipogodišnja opsada

Tokom troipogodišnje opsade ubijeno je gotovo 4.500 stanovnika, uglavnom civila, ali su mladići, koji su ratovali u patikama i teksas jaknama, pokazali kako je njihovo srce jače od čelika, te slobodno Goražde sačuvali od svih korpusa VRS i Srbije, dobrovoljaca iz Rusije, Ukrajine, Rumunije…, koji su na njega nasrtali.

– Na ovaj dan uvijek su pomiješani osjećaji, jer tada smo doživjeli prva stradanja, ali smo bili svjedoci i organizovanja odbrane. Iako je za nas agresija na BiH počela još 19.9.1991. napadom na selo Ravno, ovdje kod 27.9.1991. demonstracijom sile od strane Užičkog korpusa, koji je prolazio kroz Goražde ili odvajanjem policije, prvim barikadama ili prvom razmjenom vatre, između agresora i branilaca 22.3.1992. godine. Ipak, 4. maja počela je otvorena agresija na Goražde – kazao je Abduselam Sijerčić Pelam, ratni komandant 31. drinske udarne brigade ARBiH.

Patriote su ubrzo formirali jedinice s malo naoružanja, ali velikom željom da sačuvaju ovaj grad i oslobode grad od napadača, koji su pod svojom kontrolom u početku držali gotovo 70 posto područja.

– Nakon rata očekivali smo da će ta naša žrtva biti primjer kako trebamo da branimo slobodu i cijelu BiH, ali kako vrijeme prolazi sve manje o tome razmišljamo i sve se manje cijene ti heroji i borci koji su dali svoje živote i svoje dijelove tijela za ovaj prostor, a najviše nas boli što se ni naša djeca ne cijene – dodao je Sijerčić.

Dani otpora

Godišnjica početka agresije na Goražde obilježava se manifestacijom „Dani otpora“. Manifestacija je počela obilaskom mezarja šehida i poginulih boraca, a nastavljena prigodnim programom, podsjećanjima i polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju „Goražde – grad heroj svojim braniocima“. Organizirana je i svečana akademija, te otvorena izložba ratnih fotografija i ručno izrađivanog naoružanja korištenog u odbrani. Ipak, opći je dojam da je nastavljena praksa da je obilježavanje važnih godišnjica pretvoreno u puki formalizam. Na dan kada obilježava četvrt vijeka od pobjede nad agresijom Goražde je moralo biti poligon za smotru i svečani defile najhrabrijih sinova ovih prostora, ali su i oni malobrojni koji su prisustvovali Danima otpora bili u drugom planu.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close