Goran Svilanović: Najveća briga građana regiona je kako pronaći ili zadržati posao

Prema mnogim istraživanjima, najveća briga svih građana regiona je da pronađu posao ili da ga sačuvaju i to je suština onoga čime se politika mora baviti – kazao je danas u Sarajevu generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

To je izjavio na današnjoj Međuparlamentarnoj konferenciji o temi “Ekonomsko upravljanje i stvaranje novih radnih mjesta u EU i zemljama proširenja” u organizaciji Evropskog parlamenta i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Svilanović smatra da ekonomija i političari mogu pomoći da se stvari u regionu promijene, olakšaju teret privatnom biznisu te javni sektor učine efikasnijim.

Naglasio je da će se uposlenici RCC-a u budućnosti angažirati oko dvije oblasti, a to su omogućavanje priznanja kvalifikacija u regionu i liberalizacija trgovine uslugama.

Član Evropskog parlamenta Theodor Dumitru Stolojan kazao je da su događaji poput ove konferencije izuzetno važni, jer su sve zemlje na Balkanu sa srednjom razinom prihoda, malim brojem stanovnika i malom privredom.

Da bi male zemlje Balkana imale održiv razvoj, dodao je on, moraju biti konkurentne i orijentisati se na izvoz bez kojeg ne mogu uspjeti.
Kao najznačajnije stavke za zemlje Balkana izdvojio je strukturalne reforme institucija, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i osiguranje funkcionisanja tržišta rada, što je najteži zadatak.

Predstavnik Komisije za vanjsku trgovinu i carine Parlamentarne Skupštine BiH Šemsudin Mehmedović smatra da je konferencija izvrsna prilika za razmjenu iskustava među parlamentarcima u regionu, a koja se tiču mogućnosti zapošljavanja i otklanjanja prepreka.

Također je naglasio da je ovo prilika da i zakonodavci u BiH naprave retrospektivu već postojećih zakona kroz razmjenu međusobnih iskustava s parlamentarcima u regionu.

Dvodnevna konferencija u Sarajevu je dio programa podrške Evropskog parlamenta usmjerene na parlamente zemalja proširenja.

 

( FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close