Godišnjica ubistva osnivača i dugogodišnjeg vođe Al Kaide

Osama bin Laden bio je osnivač i dugogodišnjii vođa Al Kaide. Prije tačno dvije godine su ga ubile američke trupe u Pakistanu. Uprkos tome, Al Kaida u nekim regionima svijeta ostaje jaka organizacija.

2001. svijet su obišle slike srušenog World Trade Centra u New Yorku. Ubijeno je oko 3.000 ljudi, zato što je 19 pripadnika terorističke mreže Al Kaide otelo, a potom usmjerilo avione na New York, Pentagon u Washingtonu, te srušilo još jedan avion iznad Pennsylvanije.

SAD su nakon toga krenule u “rat protiv terorizma”. Vojska i tajne službe lovile su organizatore i pomagače do tada najvećeg terorističkog napada. Lovili su prije svega Osamu bin Ladena, osnivača Al Kaide. Skoro deset godina kasnije, američki predsjednik Barack Obama je saopštio: “SAD su izvele operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden – vođa Al Kaide.”

Ali, Al Kaida još uvijek postoji, iako ne u istom obliku kao 2001.

“Al Kaida je aktivna u svim sjevernoafričkim zemljama, nekada manje, nekada više. I vrlo su pokretni. Postoji čvrsto etablirana grupa u Maliju, kao i velika prisutnost članova u Alžiru i Libiji”, kaže Jasin Mušarbaš politolog i ekspert za Al Kaidu, prenosi Deutsche Welle.

Ova grupa okupljena je oko Bin Ladenovog nasljednika Aimana al Zavahirija i veliki broj njenih pripadnika nalazi se, kako se pretpostavlja, na pakistansko-afganistanskoj granici.

“U međuvremenu imamo novog vođu Al Kaide. To je Egipćanin Al Zavahiri. Niko ne zna gdje se on nalazi. Polazim od toga da se smjestio u Pakistanu ali ne u glavnoj komandi”, kaže Guido Steinberg iz njemačke Fondacije za nauku i politiku u Berlinu.

Oslabljeno vođstvo

Ovaj ekspert za islam smatra da je Al Kaida od smrti bin Ladena znatno oslabljena. Organizacija više nema karizmatičnog vođu jer je Zavahiri unutar organizacije uvijek bio sporan.

“Zavahiri i njegovi sljedbenici ipak stoje na čelu terorističke mreže, šire video poruke Al Kaide što ima obavezujući karakter i što slljedbenicima ukazuje na pravac”, navodi Jasin Mušarbaš.

Pored zvaničnog jezgra Al Kaide, u svijetu postoje i pokreti koji su bliski ovoj terorističkoj mreži, kaže politolog Mušarbaš i navodi da se oni mogu naći najviše u Iraku i sjevernoj Africi. Pored toga, jedna od organizacija bliskih Al Kaidi je i Šabab milicija u Somaliji, koja je podređena Al Kaidi ali koja s njom ipak nije identična.

Slična situacija je i u Siriji. Tamo se razne pobunjeničke grupe bore protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. Tako tamo postoji Džabat – Al-Nusra Front koji je trenutno najznačajnija džihadistička borbena grupa. U inostranstvu od nje trenutno ne postoji opasnost ali bi se to moglo promijeniti ukoliko dođe do sloma Assadovog režima. Al-Nusra Front bi mogao pokušati stvoriti neku vrstu mini emirata i napasti Izrael, predviđa politolog Mušarbaš.

Eskperti se ne slažu u ocjenama kada je riječ o tome koliko zaista članova ima Al Kaida. Mušarbaš kaže da taj broj u svijetu ne prelazi deset hiljada i da se radi o onima koji sebe smatraju pripadnicima Al Kaide. On istovremeno procjenjuje da se broj aktivnog kadra kreće oko pet hiljada, te da postoji dodatan znatan broj onih koji pomažu ovu organizaciju.

Al-Kaida ostaje opasna

U zapadnim zemljama je zahvaljujući uspjesima američke borbe protiv terorizma, opao broj napada Al Kaide. Više njenih vođa je ubijeno u ciljanim napadima uz pomoć američkih bespilotnih letjelica. To je dovelo do toga da se misli, kaže Jasin Mušabaraš, da je ugušena opasnost koja prijeti od Al Kaide. U stvarnosti je supotno.

Al Kaida je u arapskom svijetu stotinu puta aktivnija nego van njega. Postoje studije koje su pokazale da ova organizacija osam i pol puta više ubija muslimane nego one koji to nisu. Ova teroristička mreža u okviru sve problematičnijih pobuna u arapskom svijetu doživljava neku vrstu drugog proljeća.

“Zato se ta grupa se ne smije potcijeniti”, naglašava Mušarbaš

moj portal

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close